E-bokshjälp

Sök e-böcker

För att ladda ner en e-bok till telefon, surfplatta, dator eller läsplatta behöver du ha ett läsprogram och i vissa fall ett Adobe-ID. Lånetiden för e-böcker är 28 dagar.

Du får låna maximalt 8 e-böcker och e-ljudböcker per 28 dagar. Det betyder att du kan ha upp till 8 aktiva lån samtidigt. 

Det går inte lämna tillbaka en e-bok i förtid. Hinner du inte läsa eller lyssna klart kan du låna boken på nytt när lånetiden har gått ut.

Om du är osäker på hur du gör eller har problem kan du boka en bibliotekarie för hjälp. Mejla till bibliotek.info@kungsbacka.se eller ring vår informationsdisk på telefon 0300-838020.

Låna e-bok till surfplatta eller telefon i appen Biblio

Nu kan du låna och läsa e-böcker direkt i appen Biblio/Biblio Library på din surfplatta eller telefon. Det gäller dock bara e-böcker som finns i epub-format, inte pdf-format.

Så här gör du:

 • Ladda ner och installera appen Biblio Library till Iphone/Ipad eller Biblio till Android. Den är gratis.
 • Öppna Biblio och logga in på Biblioteken i Kungsbacka med bibliotekskortsnummer och pin-kod.
 • Sök fram den bok du vill låna. Du hittar sökfunktionen genom att klicka på menysymbolen längst upp till vänster och sedan Sök.
 • I appen finns både e-böcker och e-ljudböcker. Du kan välja att bara söka bland e-böckerna. På Iphone/Ipad: Klicka på Filter under sökrutan och välj sedan bort Sök e-ljudböcker. På Android: Klicka på menysymbolen och sedan Inställningar. Välj bort Sök e-ljudböcker och klicka på Spara.
 • När du har hittat en bok du vill läsa, klickar du på omslaget, därefter på knappen Låna och till sist Ladda ner.
 • Vill du fortsätta att läsa en e-bok vid ett senare tillfälle öppnar du appen Biblio. Du kan då se dina lån direkt. Klicka på boken för att fortsätta läsa. Spelaren startar där du slutade att lyssna senast.
 • När lånetiden har gått ut försvinner boken automatiskt.
 • Du kan också söka och låna här på vår webbplats. Lånen kommer sedan att synas även i Biblio.

Låna e-bok till surfplatta eller mobil med annan läsapp

Du kan även fortsättningsvis läsa dina e-böcker i andra appar, t.ex. PocketBook Reader. Detta rekommenderas också om du vill läsa e-böcker i pdf-format.

Så här gör du:

 • Skapa ett användarkonto hos Adobe. Du behöver ha fyllt 13 år för att kunna registrera dig.
  Gå till accounts.adobe.com och klicka på "Skaffa ett Adobe ID". Ditt användarnamn blir din e-postadress och lösenordet väljer du själv.
 • Ladda ner och installera ett läsprogram exempelvis appen PocketBook Reader för Iphone/Ipad eller PocketBook Reader för Android. Den är gratis.
 • Auktorisera enheten genom att fylla i dina Adobe-id-uppgifter i appen.
  Gå via More i menyn nertill. Klicka på Settings, därefter Adobe DRM och fyll i dina Adobe-id-uppgifter.
  Nu är du redo att börja låna.
   
 • Öppna webbläsaren och logga in på bibliotekets webbplats med bibliotekskorts-/personnummer och pinkod.
 • Därefter kan du söka fram den bok du vill låna på bibliotekets e-bokssida: bibliotek.kungsbacka.se/e-bocker.
 • Klicka på nedladdningslänken med texten "Låna: Ladda ner (EPUB)". Nu lånas boken och du får fram en ny knapp med texten "Öppna: Ladda ner (EPUB)" som du ska klicka på.
  Iphone/Ipad, iOS 12 eller äldre: Välj därefter "Öppna i PocketBook Reader". Boken laddas ner till läsappen och du kan börja läsa direkt.
  Iphone/Ipad, iOS 13 eller nyare: Klicka på Hämta i rutan som dyker upp. Öppna dina nedladdningar genom att klicka på den nedåtpekande pilen längst upp till höger och klicka på den nedladdade filen. Filnamnet börjar med URLLink. Länkfilen öppnas i ett nytt fönster. Klicka därefter på den uppåtpekande pilen längst upp till höger. Leta sedan upp din e-boksapp. Du hittar den förmodligen under "Mer". Välj "Kopiera till ...". Då hämtas boken till appen och du kan börja läsa.
  Android: Om boken inte öppnas i PocketBook Reader direkt, går du in på "Nedladdningar" som brukar nås längst upp eller längst ner på telefonens/surfplattans skärm och klickar på den nedladdade filen. Filnamnet börjar med URLLink. Då hämtas boken till appen och du kan börja läsa. 
 • Använd inte funktionen för att återlämna ("Return") i appen. Vill du ta bort boken ska du välja "Delete"

Om det inte funkar:

Använd webbläsaren Safari på Iphone/Ipad eller exempelvis Chrome på en Androidenhet. Det fungerar inte att använda Google-appen.

Kontrollera att du rätt app installerad. Kolla om du har ett Adobe-ID och att appen är auktoriserad med det.

Du kan ladda ner boken på nytt under hela lånetiden om du loggar in på bibliotekets webbplats och går till "Mina lån". Klicka på länken "Ladda ner" intill den bok du vill läsa.

Låna e-bok till dator eller läsplatta

Så här gör du:

 • Skapa ett användarkonto hos Adobe. Du behöver ha fyllt 13 år för att kunna registrera dig.
  Gå till accounts.adobe.com och klicka på "Skaffa ett Adobe ID". Ditt användarnamn blir din e-postadress och lösenordet väljer du själv.
 • Ladda ned läsprogrammet Adobe Digital Editions.
 • Starta Adobe Digital Editions, klicka på Help i menyn längst upp och sedan Authorize Computer. Auktorisera enheten genom att fylla i dina Adobe-ID-uppgifter.
  Nu är du redo att börja låna.
   
 • Öppna webbläsaren på datorn och logga in på bibliotekets webbplats med bibliotekskorts-/personnummer och pinkod.
 • Därefter kan du söka fram den bok du vill låna på bibliotekets e-bokssida: bibliotek.kungsbacka.se/e-bocker.
 • Klicka på nedladdningslänken med texten "Låna: Ladda ner (EPUB)" eller  "Låna: Ladda ner (PDF)". Nu lånas boken och du får fram en ny knapp med texten "Öppna: Ladda ner ..." som du ska klicka på. Därefter får du frågan om du vill spara filen eller öppna direkt. Välj öppna. Boken laddas ner till läsprogrammet och du kan börja läsa.
   
 • Ska du läsa på en läsplatta så måste den vara auktoriserad med samma Adobe-ID som din dator.
 • Öppna Adobe Digital Editions i datorn.
 • Koppla läsplattan till datorn med USB-sladden. Den kommer att dyka upp som en enhet i läsprogrammet.
  Om du behöver auktorisera läsplattan klickar du på kugghjulet vid läsplattans namn i programmet och väljer "Authorize Device".
 • Ta tag i boken genom att klicka på den och hålla nere musknappen. Dra boken till vänstermenyn och släpp den över läsplattans namn.
 • Nu kan du koppla bort läsplattan och börja läsa.
   
 • Använd inte funktionen för att återlämna ("Return") i programmet. Vill du ta bort boken ska du välja "Remove".  Då försvinner boken från Digital Editions, men filen ligger kvar på datorn. Du kan leta upp filen i din dokumentmapp på datorn om du vill slänga den.

Om det inte funkar:

Kontrollera att du har programmet Adobe Digital Editions på datorn. Kolla om du har ett Adobe-ID och att datorn är auktoriserad med det i programmet Adobe Digital Editions.

Du kan ladda ner boken på nytt under hela lånetiden om du loggar in på bibliotekets webbplats och går till "Mina lån". Klicka på länken "Ladda ner" intill den bok du vill läsa.

Det kan vara så att läsplattan behöver en bekräftelse på att du vill koppla den mot datorn. Annars kan du testa att dra ur sladden och börja om. Du kan också testa att koppla in läsplattan i ett annat av datorns USB-uttag.

Läsa e-bok direkt i webbläsaren

Så här gör du:

 • Många av bibliotekets e-böcker går att läsa direkt i webbläsaren utan att ladda ner något särskilt program.
 • Öppna webbläsaren och logga in på bibliotekets webbplats med bibliotekskort/personnummer och pinkod.
 • Därefter kan du söka fram bok du vill låna på bibliotekets e-boksida bibliotek.kungsbacka.se/e-bocker.
 • Om e-boken går att läsa i webbläsaren ser du en knapp med texten "Låna: Läs strömmande". Klicka på knappen. Nu lånas boken och du får fram en ny knapp med texten "Öppna: Läs strömmande" som du ska klicka på. Därefter öppnas läsaren i en ny flik i webbläsaren och du kan börja läsa direkt.
 • Vill du fortsätta att läsa på en e-bok vid ett senare tillfälle loggar du in på bibliotekets webbplats och går till "Mina lån". Klicka på länken "Ladda ner" intill den bok du vill fortsätta att läsa och därefter "Öppna: Läs strömmande".