Digitala hjälpen

På denna sida presenteras information och länkar till information som handlar om hur du kan tänka kring din digitala närvaro. Biblioteken i Kungsbacka erbjuder även en rad olika tillfällen att träffas för att lära dig mer om hur du kan använda dig av olika digitala verktyg. Om dessa träffar och programpunkter kan du läsa på vår evenemangssida.

Källkritik och källtillit

Vi ställs just nu inför en större mängd information än någonsin och behöver lära oss att hantera den och att sålla. Hur vet du vad du kan lita på och när du behöver vara extra kritisk? Vad delar du själv vidare i sociala medier? Bli motståndskraftig mot felaktig information genom dessa kurser och guider.

Bli säker på nätet!

Vad innebär digital kompetens och MIK?

Digital kompetens består av fyra delar:

 • kunna lösa problem och omsätta idéer i handling,
 • kunna använda och förstå digitala verktyg och medier,
 • ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt,
 • förstå digitaliseringens påverkan på samhället.

MIK är en förkortning av medie- och informationskunnighet. Det handlar om att förstå mediernas roll i samhället, kunna finna, analysera och kritiskt värdera information samt att själv kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika medier.

Data Detox

Har du koll på ditt digitala jag? Funderar du över vad internet vet om dig? Tryckt på "gilla"-knappen lite för många gånger? 

Starta din egen "datadetox". Under åtta dagar följer du ett datadetox-kit som kommer ge dig insikter om dina egna data på Internet och hjälp med att reducera din "övervikt" av data. Du läser den online: 

Data Detox Kit på svenska på Stockholms stadsbiblioteks webbplats

Webbplatsen Data detox Kit med information på engelska samt några fler språk

 

Rättelser till Data Detox Kit på svenska, DAG 3:

I tredje dagens utmaning ingår att testa två webbläsartillägg – What Facebook Thinks You Like och Data Selfie. Dessa tillägg fungerar tyvärr inte längre. Här är förslag på en alternativ utmaning:

- Gå in i annonsinställningarna på Facebook för att upptäcka hur Facebook skapar din personliga intresseprofil som ligger till grund för riktade annonser.

Fler tips

Internetkunskap.se informerar om bland annat integritet på nätet.

Digital vägledning

Vad innebär säkerhet på internet och varför är det viktigt? Vill du undersöka olika funktioner på exempelvis mobiltelefoner och surfplattor? Hur kan en lyssna på E-ljudböcker och läsa E-böcker samt låna film genom Cineasterna? Är du nyfiken på hur du kan använda dig av E-leg, E-handel och E-post?

Ta del av Biblioteken i Halmstads minikurser på youtube genom att klicka på denna länk.

Poddar att lyssna på om du vill veta mer om nätet

 • Medieborgarpodden
  Ta del av en podcast producerad av Statens medieråd om livet på nätet med fokus på medie- och informationskunnighet. Är du nyfiken på källkritik, vad vilseledande nyheter och information är för något, relationer online samt demokrati och upphovsrätt då är detta podden för dig! Programledare är Helena Dal:

  https://medieborgarpodden.libsyn.com/website

   
 • Internetpodden
  Vad händer på internet? Ta del av en podcast av Internetstiftelsen där du ges möjlighet att få ny förståelse, mer kunskap och bättre koll på nätet.

  https://internetstiftelsen.se/kunskap/for-alla/internetpodden/

   
 • Dumma frågor om internet
  Finns det dumma frågor? Nej! Låt oss undersöka tillsammans!
  Vad har du alltid undrat om nätet, men aldrig vågat fråga?


  Podcasten Dumma frågor om internet är skapad av Måns och Jannike från Internetstiftelsen. De lyfter allt ifrån att förklara bland fenomen, memes och förkortningar på nätet till hur Swish-, mobilt BankID- och molnet fungerar. Några av de öppna frågor som finns i podcasten är även vad TikTok-, nättroll-, 5G-, Darknet- och vad Cookie innebär samt vem som kan se bilder som en lägger upp på nätet till vem som uppfann internet egentligen?

  https://internetstiftelsen.se/kunskap/for-alla/dumma-fragor-om-internet/

   
 • Bli Säker-podden
  Ta del av Bli Säker-podden varje fredagsmorgen tillsammans med Karl Emil Nikka och Tess Hamark. De samtalar om de senaste säkerhetsnyheterna och svarar på dina lyssnarfrågor. Vad bör vi exempelvis tänka på när vi väljer videokonferenstjänst eller anordnar webbaserade möten? Hur säkerhetskopierar du dina filer? Vad bör du som jobbar hemifrån tänka på för att hålla dig IT-säker? Är öppen källkod säkrare än stängd och hur kommer utvecklingen av robotar påverka IT-säkerheten?
  Bli säker-podden håller dig och dina uppkopplade prylar säkra i den digitala tidsåldern.

  https://nikkasystems.com/bli-saker/bli-saker-podden/

 • Digitalsamtal
  Podcasten Digitalsamtal av Anders Thoresson, journalist som skrivit om it-utvecklingen sedan 1999 (först som anställd på Ny Teknik och från 2006 som frilans), sätter teknikutvecklingen i ett samhällsperspektiv. Thoresson är även föreläsare samt har skrivit flera Internetguider på uppdrag av IIS, Internetstiftelsen.

  https://digitalsamtal.se/

Language

Account