Hallå där...

Bild på ett bokomslag. Författaren till höger. En mörkhårig kvinna med läppstift.

Clara Törnvall, författare, journalist och programledare, som besöker kulturhuset Fyren måndag 17 oktober.

Hur fick du idén till boken ”Autisterna : om kvinnor på spektrat”?

Min bok ”Autisterna” är en personlig essä om kvinnor med så kallat högfungerande autism. Den föddes ur mitt behov av att förstå varför jag först vid 42 års ålder fick veta att jag är autistisk. Jag läste på om autism och när jag lärde mig att det är ett funktionssätt som alltid har funnits hos människan, i alla kulturer och samhällsskikt, insåg jag att det måste finnas många fler autistiska kvinnor i historien än vi tror. Jag bestämde mig för att skriva den autistiska kvinnans kulturhistoria.

Först som 42-åring fick du alltså själv reda på att du har högfungerande autism. Hur upplevde du att få beskedet och hur var det att berätta om det för andra?

Att få beskedet var en stor lättnad eftersom det innebar en förklaring till det annorlundaskap som jag i hela mitt liv har känt, men inte förstått mig på. Diagnosens fördel är också att den kopplar ihop sinsemellan olika svårigheter och visar att de hänger ihop. Att berätta om den för andra har nästan enbart varit positivt, jag har fått ett överväldigande stöd av läsarna. Men det finns fortfarande mycket okunskap om autism och jag har också mött fördomar.

Du jobbar till vardags som producent för ”Musikrevyn” i Sveriges Radio P2 och programleder också podden ”Mästerverken” tillsammans med Johan Korssell. Vilket är roligast – att arbeta med radio eller att skriva?

Åh, det går inte att välja! Jag behöver musik för att överleva och har ett drömjobb på P2 där jag får lyssna på och lära mig om musik varje dag. Men skrivprocessen i ensamhet passar mig också väldigt bra. Härnäst ska jag försöka skriva en bok för unga vuxna.

 

Foto: Sofia Runarsdotter

Events

Loading