Olika språk

Olika språk på biblioteken

Det finns böcker på andra språk än svenska på alla biblioteken i Kungsbacka. Du kan beställa böcker och andra medier på ditt närmaste bibliotek. Du kan också beställa själv via internet om du loggar in på Mina sidor.

Behöver du hjälp kontaktar du bibliotekspersonalen! Letar du efter en speciell bok på ett annat språk som inte finns på biblioteken i Kungsbacka? Då kan du be bibliotekets personal att beställa boken till dig från ett annat bibliotek i Sverige. Det kostar ingenting.

Lära sig svenska

På biblioteken finns olika hjälpmedel för att lära sig svenska. På Fyrens bibliotek hittar du dessa på övre plan, på avdelning Fct. Där finns språkkurser, grammatikböcker, lexikon och ordböcker. På entréplan på Fyrens bibliotek hittar du avdelning Ny i Sverige.

Där finns lättlästa böcker. Du kan också läsa eller lyssna på lättlästa böcker i din telefon eller surfplatta. Då behöver du ladda ner appen Biblio.

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en digital bibliotekstjänst där du kan läsa e-böcker och lyssna på

e-ljudböcker på flera språk. Det finns böcker både för barn och vuxna.

Det är gratis men du behöver registrera din e-postadress och vara uppkopplad på internet.

Världens bibliotek (varldensbibliotek.se).

Lexin

Lexin är lexikon för dig som lär dig svenska som andraspråk. Lexin finns både som pappersböcker och på Internet. Böckerna kan du låna på biblioteket. Lexin på Internet innehåller även språkövningar och bildteman.

Här hittar du  Lexin (http://www-lexikon.nada.kth.se/lexin/)

Tidningar och tidskrifter

Biblioteken prenumererar på en databas som heter PressReader där det finns över 6000 tidningar från 100 länder och på 60 språk. Här hittar du Pressreader https://bibliotek.kungsbacka.se/web/arena/pressreader

Månadens språk

Varje månad uppmärksammar vi på biblioteken i Kungsbacka ett av de språk som talas i vår kommun. Du hittar information om månadens språk och litteratur skriven på språket på bibliotekets hemsida, i sociala medier och i en hylla med boktips på Fyrens bibliotek.

Nationella minoriteter

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har funnits i Sverige länge och att de är grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

I Sverige finns skydd och stöd för de nationella minoriteterna och minoritetsspråken.

På Fyrens bibliotek finns böcker för både barn och vuxna på samtliga minoritetsspråk.