Olika språk

Bild på en biblioteksbokhylla med information om att det är böcker för att lära sig svenska för nyanländaDet finns böcker på andra språk än svenska på alla biblioteken i Kungsbacka. Du kan beställa böcker och andra medier på ditt närmaste bibliotek. Du kan också beställa själv via internet om du loggar in på Mina sidor.

På många av våra språk har vi barnböcker med text både på svenska och på ett annat språk, så att man kan läsa samma berättelse på modersmålet och svenska.
På barnavdelningen finns ordböckerna My bilingual talking dictionary och Min trespråkiga talande ordbok på flera språk. Även Vicky upptäcker nya språk finns på flera språk. Vi har även tvåspråkiga bilderböcker.

Saknar du böcker på något språk eller vill ha en speciell bok? Kontakta i så fall ditt närmaste bibliotek. Du kan be bibliotekets personal att beställa boken till dig från ett annat bibliotek i Sverige. Det kostar ingenting.

Biblio

Biblios loggaDär finns lättlästa böcker. Du kan också läsa eller lyssna på lättlästa böcker i din telefon eller surfplatta. Då behöver du ladda ner appen Biblio.

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en digital bibliotekstjänst där du kan läsa e-böcker och lyssna på

Bild på en leende kvinna med slöja som täcker håret.e-ljudböcker på flera språk. Det finns böcker både för barn och vuxna.

Det är gratis men du behöver registrera din e-postadress och vara uppkopplad på internet.

Världens bibliotek.

Barnens bibliotek

Via webbplatsen International Children’s Digital Library kan du läsa böcker på över 60 språk gratis. Vill du hellre läsa i mobilen eller på en Ipad så kan du ladda ner en app för Ipad och Iphone. International Children’s Digital Library är en ideell organisation som digitaliserar samtida och traditionella barnböcker på olika språk från hela världen.

Lexin

Lexins loggaLexin är lexikon för dig som lär dig svenska som andraspråk. Lexin finns både som pappersböcker och på Internet. Böckerna kan du låna på biblioteket. Lexin på Internet innehåller även språkövningar och bildteman. Här hittar du  Lexin.

Månadens språks logga

Månadens språk

Varje månad uppmärksammar vi på biblioteken i Kungsbacka ett av de språk som talas i vår kommun. Du hittar information om månadens språk och litteratur skriven på språket på bibliotekets hemsida, i sociala medier och i en hylla med boktips på Fyrens bibliotek.

Nationella minoriteter

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har funnits i Sverige länge och att de är grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

I Sverige finns skydd och stöd för de nationella minoriteterna och minoritetsspråken.

På Fyrens bibliotek finns böcker för både barn och vuxna på samtliga minoritetsspråk.

En fyrkant med fyra mindre fyrkanter i sig. En blå, gul, grön och röd.

 

Bläddra

Bläddra är en app där du kan läsa e-böcker på de nationella minoritetsspråken i din surfplatta eller mobiltelefon. Det finns böcker både för barn och vuxna. Appen är gratis att ladda ner och du"Loggan för Bläddra" behöver inget bibliotekskort eller konto för att kunna läsa böckerna.

Polarbibblo

Polarbibblo är en hemsida där barn kan få sina egna texter, teckningar eller boktips publicerade. Det finns också spel och quiz. Polarbibblo finns på svenska och meänkieli samt de samiska varieteterna Lulesamiska, Sydsamiska och Nordsamiska. Här hittar du Polarbibblo.