Article Detail

Djuren som hjälper oss

Djuren som hjälper oss, tecknat bokomslag som bland annat visar en kapucinapa, en spionduva och en servicegrisÅh, vad bra Lena Sjöbergs senaste faktabok är! Den heter Djuren som hjälper oss och är full av spännande berättelser om olika djur och deras människor och intressanta fakta om djuren och vad de kan vara specialister på. Visste du till exempel att det finns en kvinna i London som heter Helena som har en ögonsjukdom som gör att hon har svårt att se och att hon får hjälp i vardagen av miniatyrhästen Digby? Digy kan till exempel hjälpa till att plocka ur tvättmaskinen eller skura golvet. Från början hjälpte Digby en synskadad och hundrädd journalist men växte sig för stor (84 cm mankhöjd) och fick inte längre plats under journalistens skrivbord!

I den här boken får vi också exempel på alla olika fantastiska tjänstehundar, såsom signalhunden, ledarhunden eller räddningshunden. Eller som bevarandehunden, som kan nosa upp den afrikanska jättesnäckan Jättesnäckan är en av världens mest invasiva arter och den äter upp massor med olika växter och till och med hus!

Sjöberg berättar också om Bäverråttan Hugo som stoppade en ficktjuv på Skansen-Akvariet i Stockholm och om hur albatrossar kan avslöja storskaligt tjuvfiske. Så många spännande fakta Djuren som hjälper oss är full av.

En annan sak jag tycker om med boken är att Sjöberg tar upp hur svårt det är att veta vad djuret vill självt och hur viktigt det är att behandla djuren med respekt. Vi kan ju inte läsa djurets tankar. Som tur är lär människan sig mer och mer om detta och kommer på andra sätt att till exempel testa om mediciner kan fungera, utan att testa dem på djur.

Men det är också sorgligt att läsa om hur människan påverkat jordens alla arter i en negativ riktning som följd. Så sent som 2011 dog den västafrikanska spetsnoshörningen ut och 2012 försvann pintasköldpaddan för alltid. Så viktigt att vi jobbar vidare för att inte fler djur ska bli utrotade!

/Maria A

Content groups: barn , böcker
53995b9a-b47d-4299-be13-17cec5f4e19f
Author: Sjöberg, Lena
Media class: Book

Language

Articles: facets

Theme

Show more

Type

Show more