bibliotekarierna om smått och gott

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan  

MIG & Fluxx

två förpackningar med spelVåra feriearbetare har testspelat två spel! MIG 0-100 och Fluxx – The Board Game.

Exploding Kittens

Två av vårens praoelever har provspelat Exploding Kittens! Klicka för att läsa vad de tyckte.

Once upon a time

Våra prao provade spelet Once upon a time - the storytelling card game, som är ett kortspel. Klicka för att läsa mer.

Artdatabanken

Foto på en blomma och texten ArtdatabankArtdatabanken samlar in och bearbetar data om den biologiska mångfalden. I en Rödlista kan man se vilka arter som anses hotade.

Kunskapsbank för kvinnofrid

Majblomma i olika färger med texten NCK:s kunskapsbank jubileum 10år runt om"En webbplats för dig som söker kunskap inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer" skriver Nationellt centrum för kvinnofrid om sin kunskapsbank.

 

Biblioteket beviljar alla lån

Teckning av vita moln på klarblå himmel. I molnen datorhårddiskar, sladd mellan molnen.Det finns vissa beslut som man aldrig ångrar - Göran är glad för att han en gång bestämde sig för att skaffa ett bibliotekskort.

 

DOAJ

Bild på öppet hänglås, orange färg, mot vit bakgrund, tagit från Wikipedia. Det öppna hänglåset är symbolen för öppen tillgång.DOAJ, Directory of Open Access Journals, är en oberoende databas med tillgång till 15.000 tidskrifter.

 

Statistik

Omslag till Statistisk årsbok 1985Göran saknar fortfarande Statistisk årsbok för Sverige, vars sista utgåva kom 2014. I stället har han botaniserat på Statistiska centralbyråns webbplats.

 

Levande musikarv

Målning av man som spelar fiol, bilden tagen från Levande musikarvLäs om tonsättare och hitta noter i detta digitala arkiv över Sveriges musikarv.

Lantmäteriets kartsök

Kulturhuset Fyren och Esteten, skärmdump från Lantmäteriets karta"Lantmäteriet - vi känner till varenda plats i Sverige" blir första träffen när man söker på internet. Testa deras kartsök och se om det stämmer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lagrummet.se

Foto på Sweriges Rikes Lag Gillad och antagen på Riksdagen Åhr 1734 (1736), från LitteraturbankenAlla lagtexter finns i fulltext på internet - det är verkligen en revolution att jag som medborgare kommer åt våra lagar med bara några knapptryck. Lagrummet.se är en bra ingångssida för Sveriges lagar.

 

Fornsök

Foto på Frodestenen i utkanten av Li gravfält, Fjärås, WikipediaAnvänder man Riksantikvariets söktjänst Fornsök så hittar den 3.525 fornlämningar i Kungsbacka kommun. På kartan blir det stora kluster med ringar för alla lämningar.

 
 
 
 
 
 

Svenskt biografiskt lexikon

Porträtt föreställande Lars Gathenhielm, tagen från WikipediaSvenskt biografiskt lexikon är en guldgruva för släktforskare och den som är intresserad av historia. Databasen är fritt tillgänglig på webben.

 

Gudars like

BokomslagEva har läst en berättelse där allt börjar i solsken och utsikten av ett långt, mysigt och spännande sommarlov. Men snart förvandlas de många badens och promenadernas sorglösa tid till ett relationsdrama.

Digitalt besök av halländska författare

Ett samtal mellan författare Ann-Charlotte Ekensten och samtalsledare Marija Hane.

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan