Hallå där...

Bild på Jonathan Lindström och ett bokomslag

Jonathan Lindström arkeolog, författare, chefredaktör och programledare som besöker kulturhuset Fyren 21 september.

Du är arkeolog och har skrivit många uppskattade böcker om arkeologi, historia och naturvetenskap, både för barn och vuxna. Vad är det som driver dig i ditt författarskap?

Skrivandet (och tecknandet) är en flerstegsraket. I grunden blir jag olycklig om jag inte snokar, forskar, upptäcker och lär mig saker dagligen, så har det varit sedan jag var barn. Att skriva en bok är på det sättet ett forskningsprojekt, då jag både lär mig massor och gör nya upptäckter. Att skriva populärvetenskap är ett utmärkt sätt att bedriva vetenskaplig forskning, eftersom man måste förklara allt tydligt för läsaren, och för att göra det måste man själv förstå först.

Allt detta är en glädje, och särskilt roligt är ju att jag förhoppningsvis för vidare denna glädje till mina läsare. Så långt moroten i yrket. Vad gäller piskan har ju ekonomin en kraftigt pådrivande effekt, jag måste ju se till att skriva så att folk vill läsa och hålla hög fart för att ha näsan över vattenytan!

I din senaste bok "Sveriges långa historia" gräver du i 14 000 år av mänsklig aktivitet inom olika områden. Vad var utgångspunkten när du skrev den?

Alla Sverigehistorier låter de första dryga 90 % av tiden bli ett ynkligt kapitel i början av boken, och när en hel bok ägnas forntiden avspeglas vanligen arkeologernas fixering vid föremål och fornlämningar, medan verkliga människor och spännande historiska processer hamnar i skymundan. Nuförtiden är också forskande arkeologer ofta ytterst specialiserade, och har därför svårt att överblicka de större sammanhangen.

Min utgångspunkt var alltså att lyfta fram enskilda människor och dessutom de långsträckta politiska och ekonomiska händelserna. Eftersom det inte har gjorts tidigare innebar det att jag i samarbete med olika kollegor har kunnat upptäcka massor med spännande saker!

Många känner nog igen dig från radioprogrammet Spanarna i P1. Vad är roligast med att vara med i det programmet?

Jo, det är att man inte vet nånting när man sätter sig i studion, annat än att man har en plan för vad man vill prata om. Vi vet inte vad de andra ska prata om, vi vet inte i vilken ordning vi ska prata och det enda vi vet är att vi inte kommer att prata fullt ut om det vi själva har tänkt prata om. Och sen är Ingvar Storm en underbar programledare. Han har en magisk röst och närvaro!

 

Foto: Lina Eidenberg Adamo 

Evenemang

Laddar

Språk