Mp3-bokshjälp

Du kan kopiera bibliotekets ljudböcker till en mp3-spelare för eget lyssnande. Så här gör du:

Föra över mp3-bok till mp3-spelare

 1. Anslut din mp3-spelare till datorn via usb-kabeln och välj ev. Öppna enhet för att visa filer.
 2. Mata in mp3-skivan i cd-facket och öppna mappen. Det brukar ske automatiskt, annars går du via Den här datorn/Utforskaren.
 3. Markera alla mp3-filer på skivan (Ctrl + A). Högerklicka på de markerade objekten och välj Kopiera.
 4. Leta nu upp mp3-spelaren via Den här datorn/Utforskaren (visas som Flyttbar disk). Gå in i mappen Music eller motsvarande. Högerklicka och välj Nytt > Mapp. Döp mappen till bokens titel. Öppna den nya mappen, högerklicka på den tomma ytan och välj Klistra in.
 5. När du är klar, mata ut skivan och mp3-spelaren.

Föra över mp3-bok till Iphone

 1. Öppna programmet Itunes. (Ladda ner Itunes)
 2. Först behöver du ändra en inställning. Om du inte ser någon meny, klicka på symbolen längst upp till vänster. Klicka därefter på Redigera > Inställningar. Välj fliken Avancerat. Bocka för "Kopiera filer till mappen iTunes Media när du lägger till i biblioteket". Klicka på OK.
 3. Mata in mp3-skivan i cd-facket och öppna mappen på datorn. Det brukar ske automatiskt, annars går du via Den här datorn/Utforskaren.
 4. Markera alla mp3-filer på skivan (Ctrl+A). Tryck Ctrl+C för att kopiera. Ta sedan fram Itunes-fönstret och tryck Ctrl+V för att lägga in dem i Itunes.
 5. Filerna lägger sig som ett album under rubriken Musik. Högerklicka på omslagsbilden och välj Visa info. Svara "Redigera objekt" på frågan som kommer upp.
 6. Välj fliken Alternativ. Ändra medietyp till Ljudbok. Bocka för "Kom ihåg uppspelningsposition". Klicka på OK.
 7. Nu har boken hamnat under kategorin Ljudböcker, byt visning i menyn för att se den.
 8. Koppla in din Iphone till datorn. Lås upp den och svara ev. ”Lita på” i dialogrutan på telefonens skärm.
 9. Klicka på Iphone-symbolen längst upp i fönstret. Bocka för att Iphonen bara ska synkronisera markerade låtar och videor under fliken Sammanfattning. Klicka på Klar.
 10. Gå till fliken Ljudöcker. Bocka för Synkronisera ljudböcker och välj därefter Markerade ljudböcker. Bocka för boken som du vill synkronisera till din telefon. Klicka på Utför.
 11. När du är klar matar du ut skivan och Iphonen.

Föra över cd-bok till mp3-spelare

 1. För att föra över en cd-bok måste du göra om filerna till mp3-format (eller AAC för Ipod/Iphone). Det gör du via till exempel Windows Media Player eller Itunes.
 2. Öppna programmet på datorn. Gå in i inställningarna och ange att cd-skivor ska kopieras till mp3-format (eller AAC för Ipod/Iphone).
 3. Mata in den första cd-skivan. Kontrollera att den har fått rätt namn; det är viktigt för att skivorna ska spelas i rätt ordning. Om inte kan du redigera informationen. Varje skiva bör heta som bokens titel, men numreras:  "En_herrgårdssägen_cd1". Filerna kan i sin tur t.ex. döpas till skivans nummer följt av filnummer: 0101, 0102 ...
 4. I programmet väljer du sedan att kopiera (kan även heta konvertera, rippa eller importera).
 5. När alla skivor är kopierade, anslut din mp3-spelare till datorn via usb-kabeln och välj ev. Öppna enhet för att visa filer.
 6. (Använder du Itunes, hoppa till punkt 9) Öppna Den här datorn/Utforskaren och leta upp mappen med ljudboksfilerna på datorn, till exempel i Min musik.
 7. Markera den eller de mappar som du vill föra över till mp3-spelaren. Högerklicka på de markerade objekten och välj Kopiera.
 8. Leta nu upp mp3-spelaren via Den här datorn/Utforskaren (visas som Flyttbar disk). Gå in i mappen Music eller motsvarande. Högerklicka på den tomma ytan och välj Klistra in.
 9. I Itunes:
  1. Markera först alla filer, högerklicka och välj Visa info. Svara "Redigera objekt" på frågan som kommer upp.
  2. Välj fliken Alternativ. Ändra medietyp till Ljudbok. Bocka för "Kom ihåg uppspelningsposition". Klicka på OK.
  3. Nu har boken hamnat under kategorin Ljudböcker, byt visning i menyn för att se den.
  4. Koppla in din Iphone till datorn. Lås upp den och svara ev. ”Lita på” i dialogrutan på telefonens skärm.
  5. Klicka på Iphone-symbolen längst upp i fönstret. Bocka för att Iphonen bara ska synkronisera markerade låtar och videor under fliken Sammanfattning. Klicka på Klar.
  6. Gå till fliken Ljudöcker. Bocka för Synkronisera ljudböcker och välj därefter Markerade ljudböcker. Bocka för boken som du vill synkronisera till din telefon. Klicka på Utför.
 10. När du är klar, mata ut mp3-spelaren.