Sök
Dynamisk lista
Innehållspresentatör
Källkritik och källtillit
Vi ställs just nu inför en större mängd information än någonsin och behöver lära oss att hantera den och att sålla. Hur vet du vad du kan lita på och när du behöver vara extra kritisk? Vad delar du själv vidare i sociala medier? Bli motståndskraftig mot felaktig information genom dessa kurser och guider.
- Vikten av källkritik i krissituationer, information från Krisinformation
- Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information, en webbaserad kurs från Digiteket
- Källkritik på internet, en guide från Internetstiftelsen
- Genomskåda, ett utbildningsmaterial från UR Play
- Digital källkritik på Mikoteket, information och övningar utvecklade i samarbete med Stockholms stadsbibliotek
- Källkritikbyrån, journalisterna som startade Viralgranskaren granskar nyheter som sprids på internet
Bli säker på nätet!
- Jan Olsson på Polisen pratar om nätfiske. Se filmen om nätfiske på Internetstiftelsens YouTube-kanal.
- Kristofer Söderholm pratar om BankID och e-legitimation. Se filmen om BankID och e-legitimation på Internetstiftelsens YouTube-kanal.
- Måns Jonasson på Internetstiftelsen pratar om lösenord och lösenordshanterare. Se filmen om lösenordshantering på Internetstiftelsens YouTube-kanal.
- Nina Jelver och Anne Bardeman på Svensk handel pratar om säker e-handel. Se filmen om säker e-handel på Internetstiftelsens YouTube-kanal.
Vad innebär digital kompetens och MIK?
Digital kompetens består av fyra delar:
- kunna lösa problem och omsätta idéer i handling,
- kunna använda och förstå digitala verktyg och medier,
- ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt,
- förstå digitaliseringens påverkan på samhället.
MIK är en förkortning av medie- och informationskunnighet. Det handlar om att förstå mediernas roll i samhället, kunna finna, analysera och kritiskt värdera information samt att själv kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika medier.
Artiklar: lista med sökfråga
- Din sökning på "status:Ready" gav 703 träffar
6-årsbesök
Alla barn i förskoleklasser brukar bjudas in till biblioteket på besök. Då visar vi runt och pratar om hur det fungerar på biblioteket. Vid besöket får barnen också en gåvobok. Läsåret 2020 - 2021 är det boken Magiska godiskulor av Baek Heena.
På grund av den rådande situationen bjuder vi just nu inte in till fysiska 6-årsbesök på biblioteken utan till ett digitalt besök. Kontakta ditt bibliotek vid frågor.
Läs mer om 6-årsbesök här.
Present till alla nyfödda
Barnavårdscentralerna delar ut presentkort till alla nyfödda barns föräldrar. Med det presentkortet kan man hämta ut sin bok på något av kommunens bibliotek eller i biblioteksbussen.
Läs mer om Present till alla nyfödda här.
Allas barnbarn
Allas barnbarn är en förening för pensionärer som ungefär en gång i veckan går till en förskola för att träffa en grupp barn att läsa högt för, prata med och lyssna på.
Läs mer om Allas barnbarn här.
Landguiden
I Landguiden kan du hitta information om länders ekonomi och sociala förhållanden. Du kan också hitta aktuell information om olika väpnade konflikter. Du har tillgång till statistik där du bland annat kan jämföra utvecklingen i olika länder från idag till ett antal år bakåt i tiden. Det är Utrikespolitiska institutets redaktörer som skriver och uppdaterar texterna i Landguiden