semestertips 2017

Semestertips för alla väder och humör

Hängmatta med böcker

SparaSparaSpara

Sommarvikarien Björn ger sensommartips

Bokomslag och länk till Björns boktips

Anna Axfors, Kärleksbrevet, Kortroman

En ung kvinnas avskedsbrev till sin mor. Därtill också en skildring av minnet av en förlorad vän och nära relationer i en enkel lägenhet. Jaget skriver fram sina hågkomster och sitt nu i en närmast prosalyrisk kortroman som ger läsaren både igenkänning och främmandegöring av vardagen och dess minnen.

Agnes Gerner, Sus, Lyrik

Agnes Gerner följer upp 2014 års Skall med ytterligare en ekokritisk diktsamling. En fortsättning på ett miljö- och djuretiskt präglat författarskap som i den här volymen betraktar grisuppfödningens hänsynslösa premisser.

Ann Jäderlund, djupa kärlek ingen, Lyrik

I den här samlingen vars dikter spänner över åren 1992-2015 ger Ann Jäderlund impressionistiska och abstrakta om än stundom direkt konkreta reflektioner kring varat. Omfattande och tankfullt.

Frank O'Hara, Lunchdikter, Lyrik

Vid sidan av sitt dagliga ämbete som museikurator på New Yorks MoMA nedtecknade Frank O'Hara då och då dikter och pjäser. Lunchdikter är just vad det låter som, spontant och lekfullt författad poesi om New Yorks 50-talsgator. Förord av John Ashbery och efterord av Jonas Brun.

Annes semesterlista

Lenas semestertips

Böckernas bokomslag

Jag har hittat en ny favorit ibland våra svenska deckarförfattarinnor, Kristina Appelqvist. Hon skriver trevliga pusseldeckare som utspelar sig i universitetsmiljö i Skövde. Perfekta böcker att läsa på semestern!

bokomslag

Ninas saliga blandning

Bokomslag

En salig blandning av sagolika deckare, skräck, kärlek, fantastiska varelser och endel berättelser ur verkligheten får bli min önskeläshög i sommar. Jag läser gärna ute bland träd och buskar. Eller med öppen dörr när regnet faller utanför. Trevlig sommar! Önskar Nina

Deckare, dystopier, sagor och spänning:
Stallo av Stefan Spjut.
Toner i natten av Jojo Moyes
Dolt i mörker av Griffiths, Elly
Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker
Stjärnklart av Lars Wilderäng
Syndaflodens år av Margaret Atwood
Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger
Norse mythology av Neil Gaiman
Tystnaden av Shusaku Endo

Filosofi, samhälle, träd och berättelser från Syrien:
Närmare något : filosofin bakom yoga av Simon Krohn
Resa in i tomheten : en berättelse från Syrien av Samar Yazbek
Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben
Jordade: enklare liv i kollapsens skugga av David Jonstad 

Underbara berättelser för unga (funkar finfint för vuxna med ungt sinne):
Vända världen rätt av Jennifer Niven
Du, bara av Anna Ahlund
Ordbrodösen av Anna Arvidsson
Vattnet drar av Madeleine Bäck
Kungadottern av Elisabeth Östnäs
Fantastic beasts and where to find them - filmen

Nina

Christina läser vuxen- och barnböcker

böckernas bokomslag

Meg Rosoff: Om jag försvann  Om du inte har läst något av den här fantastiska författarinnan som fick ALMA-priset 2016 så gör det nu! Ungdomslitteraturen när den är som bäst!

Svalin Gunnarsson: I min trädgård vill jag vara Karin, en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn 

Elkhonon Goldberg: Visdomens paradox: att kapaciteten ökar när hjärnan åldras. Jag har läst valda delar av den här boken, men nu ska jag läsa hela från pärm till pärm. Såå spännande med hjärnforskning! Och den här boken handlar inte bara om den åldrande hjärnan – den handlar om hela livet.

Siri Ahmed Backström: Kattfesten. Siri tänjer verkligen på gränserna som bilderbokskonstnär. 2015 fick hon Snöbollen tillsammans med Karin Saler för bilderboken ”Dom som är kvar”. Snöbollen – årets svenska bilderbok är ett nationellt bilderbokspris med syfte att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk och uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser, både vad gäller innehåll och form.

bokomslag till böckerna

Här kommer Marias tips!

bokomslag till böckerna

Min sommarläsning blir en salig blandning av efterlängtad klassikerläsning, tips från vänner och lite olika barn-och ungdomsböcker. I tv-serieväg blir det så klart de nya säsongerna av Twin Peaks o Game of Thrones men också nyinspelningen av Anne på Grönkulla som jag hört gott om. Spelar jag spel blir det Samorost, Botanicula och Machinarium av Amanita design.

We have always lived in the castle av Shirley Jackson
Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert
Stora stygga räven av Benjamin Renner
Om jag försvann av Meg Rosoff
Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark
Jannah av Johan  Jergner-Ekervik
Holding up the universe av Jennifer Niven
Barnet i mossen  av Siobhan Dowd

Maria

Pia väljer Riktiga Elsie av Elsie Johansson

Bokomslag Riktige ElsieOj, då. Då har jag ett bra tips. Läste nyligen Riktiga Elsie av Elsie Johansson. Elsie Johansson blev av ett förlag tillfrågad om hon ville skriva sina memoarer tillsammans med en spökskrivare. Nähä, det ville hon inte. Skulle det skrivas något så skulle hon göra det själv. Såklart! Vem kan väl som Elsie Johansson ha sådana funderingar kring livet och sådana härliga formuleringar. I Riktiga Elsie Berättar hon eftertänksamt om sina föräldrar, uppväxt, skola, äktenskap mm. Inga stora detaljer utan små frusna ögonblick här och där. Ett sådant är när hon berättar om sin pappa som mamman var väldigt bitter på. När Elsie börjar läroverket i Uppsala veckopendlar hon och bor tillsammans med pappan i Uppsala. Då lär hon känna honom som den fina och fantastiskt omtänksamma människa han var. Underbart. Läs och njut!

 

Bokomslag Riktiga Elsie

I sommar ska Eva N läsa...

Bokomslag

I sommar ska jag läsa:

Den sista kvinnan av Audur Ava Olafsdotter, eftersom jag blev så förtjust i hennes tidigare roman Rosa Candida.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara, sommarens tegelsten inför bokklubbsträff i augusti.

Det förlorade barnet av Elena Ferrante, del fyra i Neapelsviten, jag sveptes in i handlingen i de tre tidigare romanerna och vill liksom tillbaka dit igen.

Kärlekens väg av Alan de Botton, för att jag är nyfiken.

Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson, alltid läsvärd och alltid på den svages sida.

Eva

Eva B läser nordiskt på semestern

Bokomslag

Doften av en man av Agneta Pleijel
Fristående fortsättning på Spådomen, en roman med självbiografiska inslag. I doften av en man får vi följa en ung kvinna när hon flyttar till Göteborg för att läsa litteraturhistoria på 60-talet.

Om hösten av Karl Ove Knausgård
Jag läste Min kamp med stor behållning. Men jag har inte varit sugen på mer Knausgård förrän nu. Ibland behöver man en paus när man läst ett författarskap intensivt. Nu är det dags att börja på Knausgårds årstidsböcker.

Gånglåt av Elin Olofsson
Till släktens gamla gård i Jämtland, som numera drivs av systern Gun-Britt som café, loppis och uthyrningsstugor, återvänder under sommaren Salida, välkänd men något bedagad sångerska. Med sig har hon Gun-Britts dotter Jenny som ska hjälpa till att skriva Salidas biografi. Upplagt för konflikter och kärleksbekymmer.

Kolibri av Kati Hiekkapelto
Finländsk deckare i nordisk noir stil. En kvinnlig kriminalpolis Anna Fekete med flyktingbakgrund från Balkan får lösa att mord på en ung kvinna som hittats död i ett joggingspår.

Bokomslag

Lisas att läsa hög

Bokomslag
Av alla böcker som Lisa har samlat på sig i sin att-läsa-hög under året ser hon särskilt fram emot att läsa dessa under sin semester i sommar:
 
Sommaren före kriget av Helen Simonson
Sommaren före kriget är en historisk kärleksroman som börjar som en underhållande skildring av småstadslivets intriger, men utvecklas till en gripande berättelse om krig och dess fruktansvärda följder. Det är en roman för alla som älskar Downton Abbey och Jane Austen. En roman som skildrar en familj, en stad och en värld som håller på att förlora sin oskuldsfullhet.
 
Vita tigern av Christin Ljungqvist
Ett dystopiskt Göteborg 300 år framåt i tiden med steampunk-influenser, luftskepp och folk på resande fot. Kan det bli bättre? Ser fram emot denna!
 
En roman med biografisk bakgrund om en kvinna som släpper taget om hela sitt liv för att gå den långa pilgrimsleden till Santiago de Compostela. På vägen möter hon nya bekantskaper samtidigt som ensamheten och den långa vandringen tvingar henne att möta sig själv och sin historia. Feel-good-roman!
 
Animalium av Jenny Broom
Djurfaktabok för barn med fantastiska illustrationer. Bokens storlek är lockande i sig men Lisa ser fram emot en djupdykning i denna under semestern.
Lisa läser
 

I sommar läser Niklas...

Bokomslag
 
Hillary Mantel - Broderskap. Avslutande delen i en fantastisk trilogi om franska revolutionen.
Sommartraditionen att läsa Cherie Priest fortsätter. I år blir det den något tunnare Clementine.
Jag siktar också på att läsa om Baudolino av geniet Umberto Eco.  
Troligen plöjer jag också igenom ett antal album med Kalle och Hobbe.

Anettes sommarblanding av böcker

bokomslag

 

Julia Lindemalm & Annina Rabe - Katt people

I sommar ska jag skaffa katt och i samband med det här beslutet har mitt sug efter intressant och ny kattlitteratur ökat markant. Julia Lindemalm och Annina Rabe har tillsammans gjort fotoboken ”Katt people” (2016) om relationen mellan människa och katt. Många av recensionerna lyfter fram hur Lindemalms bilder av katterna och deras ägare inte är tillrättalagda, vilket exempelvis journalisten Bella Stenberg menar är ett tecken på att fotografen tar katterna på allvar. Rabes inledningstext om det speciella förhållandet som kan uppstå mellan katter och kattälskare beskrivs i en annan recension som ärlig och spännande. Tillsammans verkar det vara allt annat än en katt-astrof.

Hanya Yanagihara - Ett litet liv

Under semesterperioden gillar jag att ha en riktig tegelsten att bita i. Den här sommaren ser jag fram emot att sätta tänderna i Ett litet liv (2016) av Hanya Yanagihara, som blev en riktig romansnackis i höstas. I en intervju i senaste numret av tidningen Vi läser berättar Yanagihara om huvudpersonens oförmåga att bli hjälpt ut ur sin depression och lockelsen som finns bland omgivningen att försöka hjälpa honom trots alla idoga försök. Jag har hört att man själv kan behöva terapi efter läsningen, så därför har jag valt att spara den till julis ljusaste dagar.

Bandi - Anklagelsen: förbjudna berättelser från Nordkorea

Jag är väldigt fascinerad av slutna länder samtidigt som det gör mig djupt förfärad. Tidigare har jag läst den kanadensiske serietecknaren Guy Delisles album Pyongyang respektive Anteckningar från Burma, där han med hjälp av penna och papper ger oss en inblick i dessa två länder genom en västerlännings ögon. Boken Anklagelsen (2017) är skriven av dissidenten och pseudonymen Bandi och består av sju unika skildringar om livet inifrån Nordkorea som kan ge oss ett nytt perspektiv på förhållandena där. Enligt förlaget är novellerna skrivna i början av 1990-talet och gavs ut i Sydkorea för första gången 2014 efter att ha blivit utsmugglade från grannlandet.  Genom den här publiceringen sätter personen bakom pseudonymen sitt liv på spel.

Karin Johannisson – Den sårade divan: om psykets estetik (och om Agnes von K., Sigrid H och Nelly S)

Den sårade divan (2015) av idéhistorikern Karin Johannisson har länge legat på mitt nattygsbord och väntat troget. Boken diskuterar begreppet ”kvinnlig galenskap” och om hur man förhöll sig till sin diagnos, till exempel hysterika eller schizofreni, under 1900-talets första hälft. Johannisson behandlar även hur man som patient kan iklä sig olika roller och skapa sin egen sjukidentitet. För att exemplifiera sin teori beskriver författaren tre fallstudier utifrån Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjerténs och Nelly Sachs liv och hur de lyckades behålla sin professionella status trots intagningar på olika psykiatriska avdelningar.

 

Anette läser

Lina läser...

bokomslag

För ett tag sedan läste jag ”Liv efter liv” av Kate Atkinson och den var fantastisk och handlar om att leva sitt liv om och om igen. Även om det naturligtvis är ett inslag av övernaturlighet att få chansen att leva om och försöka leva rätt så är ”Liv efter liv” en förvånansvärt realistisk skildring av huvudpersonen Ursulas liv under olika delar av 1900-talet. Jag bara måste läsa något mer av Kate Atkinson i sommar och då tänker jag att det får bli ”En gud i spillror” som är ett slags uppföljare till ”Liv efter liv” och handlar om Ursulas bror Todd och om hur andra världskriget inte bara påverkar personerna som genomlever det, utan även kommande generationer.

I semestertider är något ur skräckgenren vanligt förekommande på min läslista och i år får det bli ”Inmurad” av Mikael Strömberg och ”Färjan” av Mats Strandberg. Jag har inte känt för att läsa ”Färjan” tidigare eftersom jag känt mig skeptisk till storyn. Vampyrer på finlandsfärjan. Men efter att ha läst Strandbergs senaste bok ”Hemmet”, som utspelar sig på ett demensboende, och gillat den så känner jag mig redo att ta mig an vampyrerna.

Ser också mycket fram emot att läsa ”Så här upphör världen” av Philip Teir, ”Mitt namn är Lucy Barton” av Elizabeth Strout, ”Ett litet liv” av Hanya Yanagihara och ”Idag är allt” av Nicola Yoon. Tänkte också se filmatiseringen av Nicola Yoons förra bok ”Ingenting och allting” som handlar om Maddy som  lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen och därför inte har lämnat sitt hus på 17 år.  Återstår att se om filmen är lika bra som boken.

Lina läser

En bred blanding från Alekzandra

Bokomslag på böckerna

En bok som jag velat läsa länge nu, men inte hunnit är Man Booker Prize- och Baileys Prize- nominerade ”Do Not Say We Have Nothing” av Madeleine Thien. Boken berättar om 10åriga Marie och hennes mamma som i Kanada 1990 tar in en ung tjej i sitt hem – Ai-ming. Hon har flytt Kina efter studentprotesterna och därav massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.

Jag vill också fortsätta på en serie av Ingrid Olsson om Linnéa. Första delen heter ”Långt ifrån cool” och handlar om Linnéa som precis fyllt 11 år och ska få sina första glasögon. Det är en berättelse om vänskap och svek. Att inte bli förstådd och känna sig ohörd och utanför. I serien ingår fyra delar, del två heter ”Långt ifrån kär”! Kanske plockar jag med mig alla delarna…

En annan serie jag vill börja läsa nu i sommar är ”Monstret i natten” av Mats Strandberg. Den kom ut 2016 men har redan fått två uppföljare! Den handlar om Frank, 9 år som en dag blir biten av grannens hund och därefter drömmer konstiga drömmar om att han blir till ett djur om natten! Boken är jättefint illustrerad i svartvitt med blått av Sofia Falkenhem. Sofia har illustrerat många andra kapitelböcker. 

Du & du & du” av Per Nilsson är en ungdomsbok om tre personer vars liv trasslas samman på grund av liv och död och kärlek och hat och längtan. Det är Anon 12 år, Zarah 17 år och Nils 20 år. Jag har tidigare bara läst en enda bok av Per Nilsson (”Ett annat sätt att vara ung” – superbra!) så jag ser väldigt mycket fram emot den här, särskilt då en vän sagt att det är hennes absoluta favoritbok någonsin. Kanske läser jag också ”Som hund som katt”, även den en ungdomsbok om relationer. 

Serieboken ”Den sommaren” av Jillian Tamaki och Mariko Tamaki får också följa med på semestern. Det är en grafisk novell om två tjejer som är sommarlovsvänner och hyr stuga med sina familjer vid samma strand varje sommar. Det här lovet blir dock annorlunda från de förra. Istället för att bara bada och ha roligt utomhus blir tjejerna mer intresserade av byns tonåringar, skräckfilm och hemligheter. Berättelsen är verkligen jättefint tecknad! 

Slutligen vet jag också att jag kommer läsa ”Pippi i Söderhavet” och ”Alla vi barn i Bullerbyn” av Astrid Lindgren inför ett projekt jag är med i. Jag har inte läst dem förr och ser jättemycket fram emot att läsa dessa böcker eftersom jag sett dem båda som film när jag var liten!

 Troligtvis kommer jag läsa en massa mer böcker, för att läsa är det enda jag har planerat för semestern. Och kanske sola lite också. Och äta glass, såklart.

Alekzandras bokhög med en kopp kaffe bredvid.

topplista: ljudböcker

264784
Av: Guillou, Jan
258485
Av: Läckberg, Camilla
259776
Av: Buthler, Dan
262574
Av: Axelsson, Majgull
259158
Av: Läckberg, Camilla
263605
Av: Cedervall, Marianne

Jenny läser bland annat gamla favvisar

bokomslag på tipsen

Jag har bland annat tänkt läsa och återupptäcka gamla favvisar i sommar. På listan finns Donna Tartt och Tove Jansson:
Den lille vännen och Steglitsan
Sommarboken och böckerna om Mumindalen

Jag tänker även se om Studio Ghiblis utmärkta anime som bygger på Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter”:
Sanzoku no musume Rônya (DVD)

Vidare tänkte jag läsa:
Homo Deus av Yuval Noah Harari
The Underground Railroad av Colson Whitehead
Bröderna Grimm - inte bara Snövit : en biografi av Andréa Räder
Darwin : den försynte revolutionären av Stellan Ottosson


Jenny läserara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Midsommar

Sortera på: Författare

Görans tips inför semestern

Bokomslag på böckerna

Som nybliven kolonihusägare ser jag fram emot att läsa Göran Greiders I trädgården hörs andra ekon. Greider har många strängar på sin lyra och är alltid rolig att läsa, även om man inte alltid håller med honom. Själv är jag helt renons på trädgårdskunskaper, så jag hoppas få inspiration för att komma igång med vår lilla kolonitomt.

 

Simon Sebag-Montefiore har skrivit flera läsvärda fackböcker i historia, bland annat om Stalin. De sista personerna i ätten Romanov avrättades 1918 av den nya bolsjevikregeringen. Romanov : den sista tsardynastin 1613-1918  är en tegelsten på närmare 1000 sidor som fått lysande recensioner, så där har jag sommarläsning så att det räcker och blir över.

 

Många journalister har misslyckats med att intervjua Carl Bildt, som funnits i politiken sedan 1970-talet. Journalisten Björn Häger ger ett porträtt av honom i Uppdrag Bildt. Hallänning och uradlig, men vem är han egentligen? Får se om jag blir klokare efter att ha läst Hägers bok.

 

I större delen av västvärlden har kvinnorna högre utbildning än männen. Journalisten Emma Leijnse har rest genom Sverige för att utforska hur världen förändras när kvinnorna tar över universiteten. Fördel kvinna : den tysta utbildningsrevolutionen vill jag läsa för att fundera på vad som händer med männen när denna revolution slår igenom med full kraft.

 

Peak är en upplyftande och inkluderande berättelse om vad alla människor kan uppnå och är kapabla till. Vi har alla gåvan som gör att vi - med rätt metod - kan nå vår topp, vår peak” står det i förlagstexten. Jag, som inte är någon naturbegåvning eller vill ägna 10.000 timmar åt att bli bra på något, kanske ska läsa denna bok ändå? Mera för att koppla av och fundera på vad jag kunde ha gjort, i stället för att verkligen göra något.

 

På sommaren brukar jag aktivera mitt konto i Readly eller Ztory och läsa tidskrifter. Att läsa hur många artiklar man vill ur massor av tidskrifter är perfekt för mig under semestern.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Tips på sommarläsning

Här kan du ge tips på bra sommarböcker

Det här fältet är obligatoriskt.
Det här fältet är obligatoriskt.
Det här fältet är obligatoriskt.

Omslagsbild

En perfekt bok att läsa nu i sommar är, Allt jag önskade av  Lucy Dillon . En mysig bok om livet och nya möjligheter.
Anna S

Omslagsbild

Vem har inte hört och sett Loa Falkman. Jag rekomenderar att du läser om hans händelserika liv.
Sten