Tips på databaser som är fria att använda
Svenskt biografiskt lexikon
Svenskt biografiskt lexikon är en guldgruva för släktforskare och den som är intresserad av historia. Databasen är fritt tillgänglig på webben.
Fornsök
Använder man Riksantikvariets söktjänst Fornsök så hittar den 3.525 fornlämningar i Kungsbacka kommun. På kartan blir det stora kluster med ringar för alla lämningar.
Lagrummet.se
Alla lagtexter finns i fulltext på internet - det är verkligen en revolution att jag som medborgare kommer åt våra lagar med bara några knapptryck. Lagrummet.se är en bra ingångssida för Sveriges lagar.
Lantmäteriets kartsök
"Lantmäteriet - vi känner till varenda plats i Sverige" blir första träffen när man söker på internet. Testa deras kartsök och se om det stämmer.
Statistik
Göran saknar fortfarande Statistisk årsbok för Sverige, vars sista utgåva kom 2014. I stället har han botaniserat på Statistiska centralbyråns webbplats.
Kunskapsbank för kvinnofrid
"En webbplats för dig som söker kunskap inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer" skriver Nationellt centrum för kvinnofrid om sin kunskapsbank.
Artdatabanken
Artdatabanken samlar in och bearbetar data om den biologiska mångfalden. I en Rödlista kan man se vilka arter som anses hotade.
Levande musikarv
Läs om tonsättare och hitta noter i detta digitala arkiv över Sveriges musikarv.
DOAJ
DOAJ, Directory of Open Access Journals, är en oberoende databas med tillgång till 15.000 tidskrifter.
Svensk filmdatabas
Den bästa källan om svensk film skriver Filminstitutet om sin egen Svensk filmdatabas. Stämmer det?