För vuxna

Bilderbokssalongen

I år blir det femårsjubileum för Biblioteken i Kungsbackas Bilderbokssalong. Det är en utställning med konst skapad av förskolebarn, utifrån upplevelser av bilderböcker. Den här upplagan blir helt digital. 

Läs mer om bilderbokssalongen

 

 

Språkstart

Språkstart Halland är en satsning som riktar sig till små barn från 6 månader upp till 3 år samt till dig som förälder och andra vuxna i barnets närhet. Syftet med satsningen är att inspirera och uppmuntra till att hjälpa barnet att utveckla sitt språk genom hembesök där språkpaket överlämnas.

Läs mer om Språkstart

 

 

6-årsbesök

Alla barn i förskoleklasser bjuds in till biblioteket på besök. Vi visar runt och pratar om hur det fungerar på biblioteket. Vid besöket får barnen också en gåvobok. Läsåret 2020 - 2021 är det boken ”Magiska godiskulor” av Baek Heena. 
För närvarande bjuder vi på grund av den rådande situationen inte in till fysiska 6-årsbesök på biblioteken utan istället digitala. Kontakta ditt bibliotek vid frågor.

Läs mer om 6-årsbesök

 

Lättare att läsa

Alla barn och unga har rätt till böcker! Men alla böcker passar inte till alla. Tycker du det är svårt att komma igång och läsa? Då finns det hjälp på biblioteket. Vi hjälper dig att hitta läslusten och något som passar.

Läs mer om Lättare att läsa

 

 

ÄppelhyllanÄppelhyllan med äpple i närbild.

Äppelhyllan är en plats för dig med särskilda behov. Här finns medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Alla barn är olika och läser på olika sätt, därför finns Äppelhyllan.

Läs mer om Äppelhyllan

 

 

 

Barnboksfonden

Förskola ♥ böcker = SANT!
 

Barnbibliotekarie Bibbi Malmgren verkade under flera år för att alla förskolebarn i kommunen årligen skulle få en bokgåva. Därav hennes önskan om inrättandet av en fond. Utdelningen ur denna fond sker som en uppmuntran till de förskolor som på ett meningsfullt och lustfyllt sätt – där språket sätts i fokus – arbetar med barn och böcker.

Förskolegrupper är välkomna att söka. Förskolan ska ha arbetat med ett tema som har haft barnboken som utgångspunkt under en längre tid. Projektet ska sedan ställas ut på Biblioteket. Sista ansökningsdag är 15 november och prisutdelning kommer att ske 13 december kl. 17 då vinnande förskola förväntas närvara.
Bilder och beskrivning av projektet skickas till bibliotek.barn@kungsbacka.se

I mejlet ska följande uppges:
Namn på förskola och avdelning
Antal barn samt ålder på barnen
Kontaktperson och telefonnummer och e-postadress
En kort beskrivning av projektet, hur ni arbetat och målsättningen. (max. 20 rader)
En kort redogörelse för barnens upplevelser, språkliga utveckling och resultat. (max. 20 rader)

Välkommen med er ansökan

Vid frågor kontakta: eva.c.nilsson@kungsbacka.se

 

 

Allas barnbarn

Allas barnbarn är en förening för pensionärer som ungefär en gång i veckan går till en förskola för att träffa en grupp barn att läsa högt för, prata med och lyssna på. I Kungsbacka finns nu ett trettiotal Allas-barnbarn-läsare. De har alla gått en studiecirkel för att orientera sig i förskolans villkor, barns språkutveckling och barnlitteratur.

Är du intresserad av att delta kan du ta kontakt med Biblioteken i Kungsbacka eller Studieförbundet Vuxenskolan.

Läs mer på Allas barnbarns webbplats

 

Present till alla nyfödda

Barnavårdscentralerna delar ut presentkort till alla nyfödda barns föräldrar. Med det presentkortet kan man hämta ut sin bok på något av kommunens bibliotek eller i biblioteksbussen.
Läs mer om Present till alla nyfödda

 

 

 

Små barns språkLitet barn som tittar in i kameran.

Böcker är ett utmärkt verktyg för språkutveckling. När ett barn blir läst för lär det sig sådant som meningsbyggnad, satsmelodi, uttal och berättelsestruktur. När barn och vuxen pratar om det lästa tillsammans tränas både språkligt samspel och läsförståelse.
Läs mer om små barns språk och vad biblioteket kan erbjuda.

 

 

 

 

 

Språk