Olika språk

Månadens språk spanska

Månadens språkVarje månad lyfter Biblioteken i Kungsbacka fram ett speciellt språk med boktips på biblioteket och på vår hemsida. I september är månadens språk spanska. Välkommen till biblioteket för att låna!

Månadens språk kurdiska

Månadens språkVarje månad lyfter Biblioteken i Kungsbacka fram ett speciellt språk med boktips på biblioteket och på vår hemsida. I juni är månadens språk kurdiska. Välkommen till biblioteket för att låna!

Gå till första sidan   Gå till föregående sida   1 2 3 4 5 6 Gå till nästa sida   Gå till sista sidan  

Olika språk på biblioteken

Bild på en biblioteksbokhylla med information om att det är böcker för att lära sig svenska för nyanländaDet finns böcker på andra språk än svenska på alla biblioteken i Kungsbacka. Du kan beställa böcker och andra medier på ditt närmaste bibliotek. Du kan också beställa själv via internet om du loggar in på Mina sidor.

Behöver du hjälp kontaktar du bibliotekspersonalen! Letar du efter en speciell bok på ett annat språk som inte finns på biblioteken i Kungsbacka? Då kan du be bibliotekets personal att beställa boken till dig från ett annat bibliotek i Sverige. Det kostar ingenting.

Lära sig svenska

På biblioteken finns olika hjälpmedel för att lära sig svenska. På Fyrens bibliotek hittar du dessa på övre plan, på avdelning Fct. Där finns språkkurser, grammatikböcker, lexikon och ordböcker. På entréplan på Fyrens bibliotek hittar du avdelning Ny i Sverige.

""

Biblios loggaDär finns lättlästa böcker. Du kan också läsa eller lyssna på lättlästa böcker i din telefon eller surfplatta. Då behöver du ladda ner appen Biblio.

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en digital bibliotekstjänst där du kan läsa e-böcker och lyssna på

Bild på en leende kvinna med slöja som täcker håret.e-ljudböcker på flera språk. Det finns böcker både för barn och vuxna.

Det är gratis men du behöver registrera din e-postadress och vara uppkopplad på internet.

Världens bibliotek (varldensbibliotek.se).

Lexin

Lexins loggaLexin är lexikon för dig som lär dig svenska som andraspråk. Lexin finns både som pappersböcker och på Internet. Böckerna kan du låna på biblioteket. Lexin på Internet innehåller även språkövningar och bildteman.

Här hittar du  Lexin (http://www-lexikon.nada.kth.se/lexin/)

Tidningar och tidskrifter

Biblioteken prenumererar på en databas som heter PressReader där det finns över 6000 tidningar från 100 länder och på 60 språk. Här hittar du Pressreader https://bibliotek.kungsbacka.se/web/arena/pressreader

Månadens språks logga.Månadens språk

Varje månad uppmärksammar vi på biblioteken i Kungsbacka ett av de språk som talas i vår kommun. Du hittar information om månadens språk och litteratur skriven på språket på bibliotekets hemsida, i sociala medier och i en hylla med boktips på Fyrens bibliotek.

Bläddra

Bläddra är en app där du kan läsa e-böcker på de nationella minoritetsspråken i din surfplatta eller mobiltelefon. Det finns böcker både för barn och vuxna. Appen är gratis att ladda ner och du"Loggan för Bläddra" behöver inget bibliotekskort eller konto för att kunna läsa böckerna.

Nationella minoriteter

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har funnits i Sverige länge och att de är grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

I Sverige finns skydd och stöd för de nationella minoriteterna och minoritetsspråken.

På Fyrens bibliotek finns böcker för både barn och vuxna på samtliga minoritetsspråk.

En fyrkant med fyra mindre fyrkanter i blått, gult, grönt och rött.

Språk

Låneregler på olika språk

Låneregler på arabiska

قواعد الاستعارة من مكتبات كونغزباكا ّ وبلغة مبسطة

Låneregler på dari

خواندن قانون قرض گرفتن از کتابخانھ ای Kungsbacka کونگس بکھ بھ لسان ساده

Låneregler på Ryska

Правила пользования библиотекой на русском языке

Låneregler somaliska

Shuruudaha deynsiga maktabadaha

Låneregler spanska

Reglas fáciles de comprender, para el préstamo de libros en las bibliotecas de Kungsbacka

Låneregler Tigrinska

ሕግታት ምልቃሕ መጽሓፍቲ ኣብ ኣብያተ-ንባብ

Lånerregler på ukrainska - lättläst

Правила користування бібліотекою  /українська Читацькі  квиток надається...

Skaffa bibliotekskort - lättläst

Låneregler - lättläst