Språk

sv-se en-gb

Ordet är ditt

Ordet är ditt. Berättarbar, workshop, podd, biblioterapi.

Biblioteken i Kungsbackas satsning på muntligt berättande.

Ordet är ditt har berättandet och berättelserna i fokus, här tar människors egna berättelser plats. Välkommen till vår programverksamhet bestående av berättarbarens scen för muntligt berättande, biblioterapiträffar och workshops i berättande. Och missa inte att lyssna på podden!

Ordet är ditt får stöd från Kulturrådet.
I samarbete med ABF och Studieförbundet Vuxenskolan.

Podden Ordet är ditt

Två nya avsnitt

Del 8. Gunnar Bergdahl

Ljudmilas röstLjudmila Ignatenkos berättelse inleder Svetlana Aleksijevitjs ”Bön för Tjernobyl”, med en unik och stark röst som spränger in i hjärtat. Ljudmila har förlorat sin älskade man Vasilj Ignatenko vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 och är i stor sorg.

Några år senare läser kulturjournalisten och regissören Gunnar Bergdahl Ljudmilas vittnesmål och kan inte släppa hennes ord. Han åker till Ukraina och av ett sammanträffande får han chansen att träffa henne. 2001 gör han dokumentärfilmen ”Ljudmilas röst” där Ljudmila Ignatenkos fängslande berättande blir ett poetiskt sammansatt manus. Det är en berättelse om vad kärnkraft kan ödelägga, men också en berättelse om kärlek.

Hör Gunnar Bergdahl om filmen, dokumentärt berättande, kärnkraft och om rätten att äga sin egen berättelse. I samtal med Freja Arvidsson.


 

Del 7. Hugo Tham

Hugo Tham har dansat med de främsta danskompanierna och sjungit vid de stora operorna. Han är bondpojken från Halland som blev balettdansare, operasångare och musikalartist. Men så småningom tog Hugo, med sitt engagemang för kultur och hälsa, med sig dansen ut till människor som drabbats av Parkinsons sjukdom och demens, både genom sitt arbete som kulturutvecklare på Region Halland och som frilansare. Trots deltagarnas svåra sjukdomar har Hugo 98% närvaro på sina danslektioner. ”Det enda som räknas är egentligen att vi mötts, att vi är här idag. Sen vad vi gör här blir sekundärt, men mötet är det viktigaste” säger Hugo vars utgångspunkt är att bättre vård skapas genom att varje person får möjlighet att berätta sin historia.

 

Tidigare avsnitt

Evenemang inom Ordet är ditt

Ordet är ditt, DIGITAL Berättarbar

Berättarbaren med Athena Farrokhzad skjuts upp till 15 september. Under våren kommer istället ett digitalt program att visas där Athena Farrokhzad berättar om arbetet med antologin Berör och förstör och om poesi för unga.

Håll utkik på Facebooksidan Ordet är ditt.

Om berättarbaren 15 september Poeten Athena Farrokhzad berättar om hur liv och poesi går ihop, poesin kraft och litteraturens roll.

Athena Farrokhzad är poet, dramatiker, översättare, litteraturkritiker och lärare på Biskops Arnös författarskola. 2013 gav hon ut Vitsvit, som blivit teater och översatts till många språk. Hennes tredje diktsamling I rörelse kom ut 2019. Berättarbaren arrangeras av Ordet är ditt - bibliotekets satsning på muntligt berättande.

Foto: Carla Orrego Veliz.

Onsdag 15/4 kl 18.30

Kullaviks bibliotek

Kalle Lind om Hasse Alfredson

Författarbesök

Hasse Alfredson rörde sig till synes obekymrat mellan rollerna som författare, skådespelare, regissör och revymakare - ofta med ett leende på läpparna. Men det gick också ett stråk av vemod genom hans konstnärskap.

I den första heltäckande biografin om Hasse Alfredson ger Kalle Lind en delvis ny bild av en av våra mest älskade underhållare och visar vilken enorm betydelse han har haft för svensk kultur.

Kalle Lind är författare och programledare, känd från SVT:s På spåret och den omtyckta podcasten Snedtänkt.

”Berätta mera!” Efteråt hålls ett kort samtal på scen mellan Kalle Lind och Ordet är ditt – om berättandets kraft. Om hur man hittar en berättelse och hur vi gör för att berätta den. Författarbesöket och samtalet efteråt spelas in av Ordet är ditt Podcast. I samarbete med Ordet är ditt.

Måndag 27/4 kl 18.30

Plats: Kulturhuset Fyren, Kulturtorget

Samtala om livet!

Välkommen till våra biblioterapiträffar där vi läser och samtalar kring en text utifrån ett tema.

Dagens tema: Hur länge är vi barn? Kan vi bli vuxna gentemot våra föräldrar?

Max 8 deltagare. Föranmälan: bibliotek.program@kungsbacka.se

I samarbete med Ordet är ditt.

Onsdag 6/5 kl 18

Plats: Kulturhuset Fyren, Kungen

Ordet är ditt, Berättarworkshop - Skriv ditt liv!

Självbiografiskt skrivande, hur gör man? Vad händer med våra minnen och livsberättelser när vi skriver dem? Pröva på att skriva ditt liv under en kreativ workshop. Kanske får du en idé till början på boken om ditt liv.

Begränsat antal deltagare. Föranmälan: bibliotek.program@kungsbacka.se

Söndag 10/5 kl 12-15

Plats: Kulturhuset Fyren, Snäckan