Språk

sv-se en-gb

Ordet är ditt

Ordet är ditt. Berättarbar, workshop, podd, biblioterapi.

Satsning på biblioteket lyfter muntligt berättande.

Berättarbarer, berättarworkshop och en ny podcast är något av innehållet i bibliotekets satsning på muntligt berättande.

I projekt Ordet är ditt ska människors egna berättelser ta plats, de som annars inte ryms på biblioteken.

Avsnitt sex av podden

”Hur mycket kan man ta bort innan det slutar att vara en roman?” säger författaren Sami Said som gärna leker med formen, undviker platsbeskrivningar och vars senaste bok heter Människan är den vackraste staden. I våras gästades podcasten Ordet är ditt av den hyllade författaren vars senaste roman är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2019.

Sami Said i samtal med Christina Kall, om årstider, romankaraktärers färgdiagram och om romanen som kittet som håller oss samman i försöket att närma sig människans centrum.

 

https://soundcloud.com/ordetarditt/del-6-sami-said

Avsnitt fem av podden

År 1669 stod Gertrud Simons inför rätten i Kungälv anklagad för häxeri. Enligt vittnesmål "drack hon öl, tuggade tobak och vankade av och an". Så betedde sig en kvinna som var anklagad för att vara häxa. Detta avsnitt handlar om häxprocesserna i Bohuslän – hur började de egentligen och hur skiljde sig häxjakten där från andra platser i Sverige – och om Kungsbackagumman Britta Lena Andersson, kunglig hovleverantör av läkekonst samt om trollsägner och enskilda levnadsöden från Halland. Hör Ellinor Sjödén och Viveca Olsson direkt från Berättarbarens scen Ordet är ditt.

 

https://soundcloud.com/ordetarditt/del-5-ellinor-sjoden-och-viveca-olsson

Tredje avsnittet av podden

Om våra hem är som en extra hud är det viktigt att de är både giftfria och upplevs som estetiskt tilltalande. Arkitekten Maria Block, uppvuxen i Kungsbacka och bosatt i Stockholm, är en av Sveriges ledande inom ekologiskt byggande. Maria, som är uppvuxen i Kungsbacka och bosatt i Stockholm, är också författare till vad som har kallats för ”ekobibeln”, boken Byggekologi – Kunskaper för ett hållbart byggande, översatt till flera språk och flitigt använd runtom i landet på de olika arkitektutbildningarna. Just nu är dessutom ett av Block Arkitektkontors projekt, bostadshusen Lusthusbacken i Piteå, nominerat till ”Årets bygge 2019” – samhällsbyggnadssektorns kanske mest prestigefyllda pris.

Ett samtal mellan Maria Block och Christina Kall om vad ett hem kan vara: Om byggnader, platser och ritualers funktioner och betydelser. Och kanske är hemmet och poesins gemensamma nämnare att fånga essensen, koka ihop och rymma det väsentliga?

LYSSNA GÄRNA PÅ TIDIGARE AVSNITT!
"Ordet är ditt" är ett läsfrämjande projekt som förutom podcasten även arrangerar Berättarbaren, en scen för muntligt berättande, samt workshops i berättande. Biblioterapi är också inkluderat i detta projekt.
Inspelning och efterarbete: Niklas Lilja
Musik: Rasmus Alfredsson.

https://soundcloud.com/ordetarditt/ordet-ar-ditt-del-3-maria-block

Lyssna på avsnitt fyra av podden

”Det är ju en makt att kunna göra på ett nytt sätt” säger Anna Sundström Lindmark, författare och journalist. Att läsa, skriva och berätta kan vara en väg till att få syn på sig själv, bli medveten om sin situation och vilka möjligheter som finns, till och med när det inte verkar finnas några sådana kvar.

Lyssna på ett personligt samtal med den kritikerrosade författaren Anna Sundström Lindmark om arv och miljö, oro och depressioner, om hennes världsberömda farfar, uppfinnaren Alvar Lindmark, och om hur hennes pappas självmord har påverkat hennes liv och skrivande. Anna har nyligen gett ut den grafiska romanen Vi skulle segla runt jorden, boken är nominerad till Norrlands litteraturpris och fanns med på Svenska Dagbladets lista över 2018 års bästa böcker. 2016 debuterade hon med I skuggan av ett geni – arvet från uppfinnaren som tog hissen upp till himlen.

"Ordet är ditt" är ett läsfrämjande projekt som förutom podcasten även arrangerar Berättarbaren, en scen för muntligt berättande, samt workshops i berättande. Biblioterapi är också inkluderat i detta projekt.
Inspelning och efterarbete: Niklas Lilja
Musik: Rasmus Alfredsson.

https://soundcloud.com/ordetarditt/pod-anna-s-mix2

Nu finns andra avsnittet av podcasten

Har du någon gång eldat för kråkorna, blivit skogstokig eller tagit dig en kaffegök? Sitter du hemma och ugglar eller har du nyligen kommit på grön kvist,och vad får just dig att bli trollbunden och bergtagen? I det andra avsnittet av podcasten Ordet är ditt samtalar författaren och konstnären Diana Rönnberg med Christina Kall om sin bok Med hjärtat i skogen. Boken handlar om naturen och skogens avtryck i den svenska kulturen: i språk, litteratur, ortsnamn och efternamn. Ett samtal om att finna inspiration, tröst och styrka i skog och växtlighet, men också om naturen i det ondas tjänst, om rasbiologin i Sverige under första hälften av 1900-talet och den tyska nazismens estetisering av rovdjur och urskogar.

https://soundcloud.com/ordetarditt/ordet-ar-ditt-del-2-diana-ronnberg

Lyssna på första avsnittet av podcasten Ordet är ditt

En man somnar i sitt Richmond i London och vaknar upp på en idyllisk landsbygd där samhället är organiserat på ett annat sätt. När William Morris skrev den utopiska romanen Nytt från en ny värld, i slutet av 1800-talet, var han redan känd som en av frontfigurerna i Arts&Craftrörelsen, och som formgivare av tapeter. I det första avsnittet av "Ordet är ditt", en podcast från Biblioteken i Kungsbacka, samtalar Maria Ehrenberg och Christina Kall om romanen Nytt från en ny värld och om Tjolöholms slott, beläget strax söder om Kungsbacka. Slottet som bland annat syns i Lars Von Triers film Melancolia är kanske Sveriges finaste exempel på Arts&Craftrörelsen. Vad få känner till är att slottsfrun Blanche Dickson var djupt influerad av William Morris idéer och tankar om ett bättre samhälle. Inom slottets väggar finns dessutom gott om originalinredning, signerat William Morris.

"Ordet är ditt" är ett läsfrämjande projekt som förutom podcasten även arrangerar Berättarbaren, en scen för muntligt berättande, samt workshops i berättande. Biblioterapi är också inkluderat i projektet.
Inspelning och efterarbete: Niklas Lilja
Musik: Rasmus Alfredsson.

https://soundcloud.com/ordetarditt/ordet-ar-ditt-del-1-maria-ehrenberg

Artiklar om Ordet är ditt
Berättarbaren Ordet är ditt - Roller

Berättelser om när yrkesmässigt möter privat. Hur gör man som skådespelare för att sätta sig in i en karaktär och hur påverkar det arbetet en på ett personligt plan? Om muntligt berättande, att bli någon annan och samtidigt vara sig själv.

Berättare: Kjell Wilhelmsen, skådespelare. Han har medverkat i ett flertal tv-produktioner, bland annat Springfloden och som karaktären Glenn i 30 grader i februari. Har tidigare tävlat i SVT:s På spåret och är i höst aktuell med uppsättningen Vi som fick leva om våra liv på Backa Teater som görs i samarbete med Dramaten.

Samarr: ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Kulturrådet

Onsdag 11/12 kl 18.30

Plats: Fyrens bibliotek, Kulturtorget