bibliotekarierna tipsar om böcker

Ut i det vildaStina 12 år webtipsar om serien Warriors av Erin Hunter. Vill du också lämna ett tips? Fyll i formuläret på barnsidan.

Bokomslag till I vargavinterns land av Cecilia EkbäckLappland, tidigt 1700-tal. Maija och hennes familj har flyttat till den lilla byn Svartåsen. En död man hittas nära deras stuga. Har han blivit mördad?

OrdbrodösenAlba Vinter ingår i ett släkte där kvinnorna får ordbrodösens magiska egenskap på sin 18-årsdag. Alla har hittills klarat inträdesprovet, men inte Alba. Det visar sig finnas fler hemligheter i släkten Vinters gömmor än Alba nånsin kunnat ana. Hon måste hitta det som blockerar hennes kraft innan de andra gör det!

MänniskornaÅngest och utomjordingar. Berättelser som på något sätt hänger ihop. Skrivna av Matt Haig. Om du vill läsa om att överleva och att acceptera den du innerst inne är så är detta en, nej, 2 böcker för dig.

BokomslagFölj med på en vindlande historisk vandring där skogen står i centrum. Sara Britta tipsar om Kerstin Ekmans essäsamling Herrarna i skogen.

Lögnernas trädTanken som slår mig när jag läser Lögnernas träd är att den känns så verklig trots sina övernaturliga inslag. Författaren Frances Hardinge har troligen gjort en grundlig research om bl.a. 1800-tales arkeologi och paleontologi tror Lina.

AvblattefieringsprocessenLina har läst Avblattefieringsprocessen av Zulmir Bečević. En vardagsnära och tyvärr inte särskilt otrolig dystopi.

Vi är alla helt utom ossKaren Joy Fowler överraskar mig totalt. Läs inte något som skrivits om den här boken innan du läser den. Okej, jag lovar att inte avslöja för mycket så du kan läsa det jag skrivit.

Bokomslag till Älska mig inte av Liz KayEn osannolik romans mellan en feministisk poet och en Hollywoodstjärna. Lena var skeptisk men fick ge sig, en klart läsvärd feelgood!

Schh! Vi har en planChristina har läst fem fina bilderböcker där text och bild hänger ihop. De tål att läsas om och om igen.

bokomslag Odjuret i labyrintenSpänningsfaktorn är hög! Och det är läskigt. Minotaurus är ett människoätande monster i labyrinten. Theseus är en ung man som bestämmer sig för att döda odjuret...

DiabolicDiabolic av S.J. Kincais är ytterligare en bok i raden av dystopier för ungdomar. Lina tycker inte att den når upp till Hungerspelsnivå men tror att om du tycker om böcker som Divergent eller Legend så gillar du säkert Diabolic. En liten varning bara. Den är ganska våldsam.

Bokomslag till Mannen på den blå cykeln av Lars GustafssonJenny har, sent omsider, upptäckt att Lars Gustafsson är en skicklig ordkonstnär och stor humorist. Mästerligt skriven kortroman om livets absurditeter tycker hon om Mannen på den blå cykeln.

Bokomslag till Dumhet av Eiríkur Örn NorddahlOm ett älskande par som kämpar på i ett stormigt och dysfunktionellt förhållande tills det inte går längre, det finns ingen återvändo.

Noll kollHannes är en sextonårig kille på Island som mest sitter vid datorn och spelar skjutspel eller kollar porr på nätet. Vad ska han annars göra utan vänner eller tjej?