bibliotekarierna tipsar om böcker

Ingen som honAlekzandra tipsar om denna fina bok om sommarlov, fotbollsträning och vänskap som också handlar om det svåra i att förlora någon man tycker om. Ingen som hon finns på lättlästa hyllan.

Bokomslag till Norse mythology av Neil GaimanLokes illvilliga spjuveraktighet och Tors ideliga machoattityd - Jenny tjusas av Neil Gaimans mytologiberättelse.

LuridiumtjuvenEn försvunnen morfar, ett liv med hemlig identitet och koder som ska knäckas. Det är inte många lugna stunder i Luridiumtjuven tycker Maria.

BokomslagLär dig plocka ätbara vilda blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar i den nyutkomna boken Vildplockat av Niki Sjölund.

KyrkomysterietLasse-Majas detektivbyrå är en populär serie. Vår Prao Selma gillade dem när hon var liten, särskilt Kyrkomysteriet.

JackBoktips från vår prao Selma: Jag gillade denna bok därför att den är modern och verklighetstrogen, den utspelar sig i Göteborg under 2015/2016.

Vilda djurbokenMaria fastnar för de underbara illustrationerna men hittar också många spännande fakta i Vilda djurboken skriven av Martin Emtenäs och illustrerad av Per Gustavsson, Cecilia Heikkilä och Joanna Hellgren.

Bokomslag till Måltidens magi: om matbordets hotade gemenskap av Mats-Eric NilssonHur kan något så basalt som att äta kunnat bli så komplicerat i vår tid? Läs Måltidens magi för att förstå varför, uppmanar Göran.

Dödens märkenVeronica Roths nya roman är en blandning av fantasy, science fiction och kärlek. Lina var först inte riktigt övertygad men nu vill hon läsa den planerade andra och sista delen.

Norma av Sofia Oksanen En släktkrönika, en thriller, en magisk berättelse och en samhällskritisk närgången historia med kontakter i den ryska maffian. Sofie Oksanen fångar igen in mig att läsa om det jag vill huka mig för.

 Guldgossar av Sonya Hartnett En bok som Pia läste med tveksamhet först eftersom den börjar med en underliggande ångest. Sedan greps hon av dessa barn som bor så nära och lever under så olika förhållanden.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Bokomslag till Fröken Scuderi av E.T.A. HoffmannDen förnäma äldre damen Fröken Scuderi är en Miss Marple-karaktär (Agatha Christie) i 1680-tals-miljö, en annorlunda deckare som Jenny gillade.

BokomslagGlennon Doyle Melton kämpar mot och övervinner både bulimi och alkoholmissbruk, för att när allt verkar ha ordnat sig upptäcka att hennes make sedan sex år är sexmissbrukare och notoriskt otrogen. Alekzandra har läst en gripande självbiografi om ett svårt människoöde.

BokomslagMarit Furns debutroman är en fiktiv berättelse om Strindberg och inte minst om mänsklighetens nycker. Alekzandra förvånas över hur fantastisk hon tyckte att den var, trots att hon från början inte trodde att den var något för henne.

Typiskt Tobias sista hållplatsenAlekzandra har hittat en vardagsnära och rolig serie på lättlästa hyllan. Typiskt Tobias-serien, som är skriven av Kerstin L Hahn.