bibliotekarierna tipsar om böcker

Cancerland tur och retur av Karin WahlbergKarin Wahlberg skriver med humor, med glimten i ögat i, Cancerland tur och retur . Men icke desto mindre om det väsentliga och den hårda sanningen. Rektalcancer är ju något överlag som är jobbigt att prata om, ändå är det den tredje vanligaste cancerformen som drabbar oss människor skriver Lisa

Mynta och de mystiska grannarnaAnn-Britt har fastnat för Lena Lillestes nya lättlästa deckarserie om Mynta, en tjej som gärna löser mysterier av alla de slag.

Kommunist i kalsongerFörfattaren Claudia Piñeiro växte upp under militärjuntans styre i Buenos Aires på 70-talet, hon var 13 år när Isabel Peron avsattes sommaren 1976 och militärjuntan tog makten i Argentina. Marie har läst boken och fått en annan bild av politik.

Ibland mår jag inte så braSå bra. Att den här boken blivit skriven. Om att vara Youtubefenomen och prestationsprinsessa med ångestproblematik.

BokomslagFriluftsliv i Sverige – din guide till vinterns äventyr är en av alla utmärkta guideböcker från Calazo förlag. Här hittar du inspiration och tips om besöksmål för allt från skidor till isklättring.

En saga om tidens väsen av Ruth OzekiNina gillar, En saga om tiden väsen av Ruth Ozeki även om boken kräver en del av henne när hon läser. Det är en bok som sätter igång många tankar.

Spara

Spara

Spara

Spara

Odjuret i labyrintenMånga av de gamla grekiska gudasagorna har en del att säga oss som lever idag. Annika Thor har samlat ihop dem i sin nya bok Odjuret i labyrinten som har tjusiga illustrationer av Jakob Wegelius. 

Bokomslag Styrketräna hemmaHar du lovat dig själv att börja träna nästa år? Då är kanske Styrketräna hemma - Delaviermetoden av Frédéric Delavier något för dig.

Fågelflickan

Minna och hennes kompis Lisa testar att banta. De tävlar om vem som först kan gå ner fem kilo. Lisa tröttnar fort men Minna kan inte sluta.

Bokomslag Tragedi på en lantkyrkogårdMaria Langs böcker är en återkommande läsning för Sara Britta när hon vill ha något trivsamt som inte kräver alltför mycket ansträngning. Så här i juletid passar Tragedi på en lantkyrkogård från 1954 extra bra.

Ingenting och alltingDet här är en bok för dig som gillar John Green och Rainbow Rowell. Nicola Yoon har skrivit en finfin berättelse om vänskap och kärlek mot alla odds och med en del förhinder.

KrypKryp av MG Leonard är en bok för dig som gillar skalbaggar. Och kanske också för dig som inte gillar dem. Maria har läst en spännande bok om en försvunnen pappa och en ensam pojke som möter nya vänner.

Let it snowDet här är ett juläventyr utan dess like! Tre riktigt bra ungdomsförfattare (John Green, Maureen Johnson och Lauren Myraclehar) har skrivit denna samling med tre berättelser som utspelar sig samma kväll – julafton – på samma plats, men med tre olika perspektiv.

Bokomslag till Swede Hollow av Ola LarsmoDet finns många trådar i denna roman som knyter samman både emigrantöden på 1800-talet men som också känns högaktuella idag med flyktingströmmar och integrationsdebatter, tycker Jenny.

Bokomslag till Swede Hollow av Ola LarsmoOm en familj som utvandrade till USA på 1800-talet och hur svårt det är att etablera sig i ett nytt samhälle, ett nog så aktuellt ämne tycker Eva.