bibliotekarierna tipsar om böcker

bibliotekarierna tipsar om böcker

Flora Banks förlorade minne

Flora Banks förlorade minneJag tittar ner på min hand. FEST, står det, med grova svarta bokstäver. Ja, det har jag fattat, säger jag åt handen, fast varför jag är här fattar jag inte.

Hata Gustavsberg

Hata GustavsbergGustavsberg är en småstad där ingenting händer. Mirre är sjukt uttråkad och längtar efter att något ska hända. På en långsam släktmiddag utropar hon plötsligt att hon är lesbisk! Fast är hon det? Nu börjar det hända saker till höger och vänster - men är det verkligen så himla roligt?

 

Myran och gåtorna

Myran och gåtornaAlekzandra älskar böckerna om Myran! De passar nog alla barn. Berättelserna om Myran är skrivna av Linn Gottfridsson och illustrerade av Emma Adbåge.

Olydnadens söner

Olydnadens sönerJenny har läst Olydnadens söner - sodomi som politiskt vapen i det senmedeltida Europa av Henrik Bagerius. Författaren är lektor i historia vid Örebro universitet.

Vakuum

VakuumSå sorgligt och så fint skrivet av Mia Öström. Det är alltid lika modigt att ta sig an ämnet självmord i en ungdomsbok tycker Lina.

Pojken från längesen

Pojken från längesenLängtar du efter en bok att läsa i höstrusket, inkrupen under en filt? En bok som både är spännande, mysig och lite ryslig på samma gång? Då rekommenderar Alekz Pojken från längesen

Northanger Abbey

BokomslagNorthanger Abbey är Val McDermids moderna version av Jane Austens roman med samma namn. Sara Britta rekommenderar den för en stunds trevlig underhållning, speciellt om du gillar Austen.

En engelsk korsfarare hos Djingis Khan

Bokomslag till En engelsk korfarare hos Djingis Khan av Erik HöijerBannlyst från England och sedan Tempelriddarna beger sig Robert österut och hamnar hos mongolerna. Göran fascineras över hans livsöde och hur framångsrika de mongoliska arméerna var.

I paradisets källare

I paradisets källare

I paradisets källare av Julia Hansen är en självbiografisk serieroman som handlar om när Julia gick på en teaterskola från lågstadiet och tills hon flyttade ifrån Nyköping till Malmö för att gå på Serieskola.

Underbara familjen Kanin & Farbror Elände

Sagan om den underbara familjen kanin och farbror eländeMaria har sett fram emot en ny saga om den underbara familjen Kanin av Jonna Björnstjerna. Nu är den här och det handlar om farbror Elände.

Jag vill vara jordens medelpunkt

Jag vill vara jordens medelpunktTidsmarkörer i texten andas 90-tal. Kuwaitkriget, Ny demokrati, kläderna, musiken. Det gör den här boken till intressant läsning även för den som inte längre är tonåring men som växte upp på 90-talet. Igenkänningsfaktorn är hög tycker Lina.

Bockarna Bruse börjar skolan

Bockarna Bruse börjar skolanMissa inte de underbart roliga bilderböckerna om Bockarna Bruse av Björn F. Rörvik och Gry Moursund, tycker Maria.

The mortal instruments

The mortal instrumentsLinnéa 13 år tycker att The mortal instruments av Cassandra Clare är suberbra.

 

 

Beppe & Isabel

Beppe & IsabelEn tänkvärd bok att småfnissa åt tycker Alekzandra om Beppe & Isabel som innehåller både starka känslor och härlig humor.

En amerikansk förlust

En amerikansk förlustCecilia blev tagen av denna berättelse om ett Pennsylvania med sönderrostade fabriker. En berättelse om två unga män och deras väg in i vuxenlivet och på flykt.