Artikel

När månen glömde

Månen trillar ner från himlen och tappar samtidigt minnet. En liten pojke hittar månen i en damm, där den ligger och flyter, tar med den hem och tar omsorgsfullt hand om den. Varken Kungen eller vetenskapsmännen förstår vad som hänt och ett rymdskepp tappar kursen bland stjärnorna. Kanske kan förvirringen avhjälpas med massproduktion av nya, blanka, skinande månar? Nej, i längden fungerar inte heller det.

Under tiden vårdar pojken månen ömt, håller den i famnen och vaggar den försiktigt. Snart börjar månen sväva på nätterna, men nära marken, den har blivit höjdrädd. Kommer den någonsin få tillbaka sitt minne?

Jimmy Liao är en bilderbokskonstnär från Taiwan, När månen glömde är en av hans mest älskade berättelser som nu äntligen kommer i svensk översättning efter att ha översatts till många andra språk redan.

Liaos bilder är alldeles fantastiska, drömska och fyllda av ett slags lugn, men innehåller också spännande detaljer och blinkningar till andra titlar och bilderboksklassiker. Detaljer som du kanske inte ser vid en första genomläsning men som skapar ytterligare lager till denna fina berättelse om ett barn som tar kamp för något stort och viktigt medan vuxenvärlden är alldeles för upptagen med sina egna bekymmer. 

kategori: barn , böcker
etikett: Maria A , tips

Språk

Artiklar: fasetter

Kategori

Visa fler

etikett

Visa fler