Artikeldetalj

Bokcirkel: De oroliga av Linn Ullmann

 Bokomslag De oroliga

Linn Ullmann är dotter till Liv Ullmann och Ingmar Bergman. Hon debuterade som författare 1998. Det är en självbiografisk roman, men samtidigt väldigt allmängiltig. Dottern och fadern har planerat att skriva en bok om åldrande och under faderns sista levnadsår spelar dottern in flera band där hon intervjuar fadern. Men när de väl kommer igång har fadern blivit så pass dålig att intervjuerna inte blir vad dottern tänkt sig. Hans minne sviktar och även orken. När fadern dör glöms banden bort och dottern återfinner dem flera år senare.

Så börjar författaren med hjälp av banden att försöka minnas sin barndom. En flicka som inte kan bli vuxen fort nog och inte har några minnen av att föräldrarna levt ihop. Hon växer upp med modern växelvis i Oslo och USA. Fast modern är ständigt iväg på olika jobb och det blir mormor och olika barnflickor som får ta hand om dottern. Varje sommar åker hon under några veckor till sin far på Fårö. Där råder stränga regler om vad man får göra. Det är oerhört viktigt att passa tiden.

Man behöver inte vara intresserad av Ingmar Bergman för att kunna få ut något av boken. Det är en stor roman oavsett. Hoppas att du tar chansen att komma på vår bokcirkel för att prata om boken. Om du inte hunnit läsa hela boken så gör det ingenting.

Eva Bergius

kategori: vuxen , böcker
etikett: bokcirkel
etikett
Visa fler