Språk

sv-se en-gb

Källkritikens dag

I den allmänna debatten har det blivit alltmer uppmärksammat att i och med mängden nyheter och internet, är det svårare och svårare att bedöma sanningshalten i vad som sprids på nätet. Det krävs mer kunskap av oss som läsare/mottagare idag än tidigare. Och det är ingen lätt uppgift. Det var en viktig anledning till att Åsa Larsson, Jack Werner och Linnéa Jonjons, tre journalister på Metro, startade Viralgranskaren 2014. Viralgranskaren är ett verktyg som hjälper dig att avslöja om en nyhet är sann eller falsk.

Den 13 mars är det alltså fem år sedan Stora Journalistpris-vinnaren Viralgranskaren startades. Sedan dess har det som bekant hänt en del med debatten på sociala medier och därför anordnar man numera Källkritikens dag den 13 mars varje år. "Om det kan finnas en kanelbullens dag så kan det finnas en källkritikens dag", säger Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren.

Självklart finns det mycket att läsa om källkritik och här får du ett urval på bra länkar med material i olika former att ta del av:

Nedanför artikeln hittar du tips på böcker i ämnet som du kan låna och läsa.

På Fyrens bibliotek anordnar vi föreläsningen "Falska nyheter?" med praktiska tips för att kolla fakta på internet fredag 29/3 kl 13. Läs mer om Falska nyheter?

Hoppas att du nu har fått en liten hjälp till hur du kan vara mer källkritisk till alla nyheter som sprids på internet.

 

Artiklar: fasetter

Kategori
etikett
Visa fler