e-bokshjälp

Sök e-böcker

så här lånar du e-böcker

För att kunna ladda ned en e-bok till mobil, surfplatta, dator eller läsplatta behöver du ha ett läsprogram och ett Adobe-ID. Lånetiden för e-böcker är 28 dagar. Du får låna upp till 6 e-böcker eller e-ljudböcker samtidigt. Det betyder att du kan ha upp till 6 aktiva lån samtidigt. Det går inte lämna tillbaka en e-bok i förtid. Hinner du inte läsa eller lyssna klart kan du låna boken på nytt när lånetiden har gått ut.

Om du är osäker på hur du gör eller har problem kan du boka en bibliotekarie för hjälp. Mejla till bibliotek.info@kungsbacka.se eller ring vår informationsdisk på telefon 0300-838020.

Låna e-bok till surfplatta eller mobil

Så här gör du:

 • Skapa ett användarkonto hos Adobe. Du behöver ha fyllt 13 år för att kunna registrera dig.
  Gå till accounts.adobe.com och klicka på "Skaffa ett Adobe ID". Ditt användarnamn blir din e-postadress och lösenordet väljer du själv.
 • Ladda ner och installera ett läsprogram exempelvis appen Bluefire Reader för Iphone/Ipad eller appen Aldiko för Android. De är gratis.
 • Auktorisera enheten genom att fylla i dina Adobe-id-uppgifter i appen.
  Iphone/Ipad: Gå via "i" (Info). Klicka på "Authorize" och fyll i dina Adobe-id-uppgifter.
  Android: Gå via menyn som symboliseras av tre streck. Klicka på "Om" och därefter "DRM-konton". Klicka på "Lägg till DRM konto" och fyll i dina Adobe-id-uppgifter.
  Nu är du redo att börja låna.

 • Öppna webbläsaren och logga in på bibliotekets webbplats med bibliotekskorts-/personnummer och pinkod.
 • Därefter kan du söka fram den bok du vill låna på bibliotekets e-bokssida: bibliotek.kungsbacka.se/web/arena/e-bocker.
 • Klicka på nedladdningslänken med texten "Låna: Ladda ner (EPUB)". Nu lånas boken och du får fram en ny knapp med texten "Öppna: Ladda ner (EPUB)" som du ska klicka på.
  Iphone/Ipad: Välj därefter "Öppna i Bluefire Reader". Boken laddas ner till läsappen och du kan börja läsa direkt.
  Android: Om boken inte öppnas i Aldiko direkt, går du in på "Nedladdningar" som brukar nås längst upp eller längst ner på telefonens/surfplattans skärm och klickar på den nedladdade filen. Filnamnet slutar på .acsm. Då hämtas boken till din Aldiko-hylla och du kan börja läsa. 
 • Använder du en Android kan du också låna e-boken direkt via appen Aldiko. Spara då adressen till bibliotekets webbplats under Mina kataloger i menyn.

 • Använd inte funktionen för att återlämna ("Return") i appen. Vill du ta bort boken ska du välja "Delete"

Om det inte funkar

Använd webbläsaren Safari på Iphone/Ipad eller exempelvis Chrome på en Androidenhet. Det fungerar inte att använda Google-appen.

Kontrollera att du rätt app installerad. Kolla om du har ett Adobe-ID och att appen är auktoriserad med det.

Du kan ladda ner boken på nytt under hela lånetiden om du loggar in på bibliotekets webbplats och går till "Mina lån". Klicka på länken "Hämta e-lån" intill den bok du vill läsa.

Låna e-bok till dator eller läsplatta

Så här gör du:

 • Skapa ett användarkonto hos Adobe. Du behöver ha fyllt 13 år för att kunna registrera dig.
  Gå till accounts.adobe.com och klicka på "Skaffa ett Adobe ID". Ditt användarnamn blir din e-postadress och lösenordet väljer du själv.
 • Ladda ned läsprogrammet Adobe Digital Editions.
 • Starta Adobe Digital Editions, klicka på Help i menyn längst upp och sedan Authorize Computer. Auktorisera enheten genom att fylla i dina Adobe-ID-uppgifter.
  Nu är du redo att börja låna.

 • Öppna webbläsaren på datorn och logga in på bibliotekets webbplats med bibliotekskorts-/personnummer och pinkod.
 • Därefter kan du söka fram den bok du vill låna på bibliotekets e-bokssida: bibliotek.kungsbacka.se/web/arena/e-bocker.
 • Klicka på nedladdningslänken med texten "Låna: Ladda ner (EPUB)" eller  "Låna: Ladda ner (PDF)". Nu lånas boken och du får fram en ny knapp med texten "Öppna: Ladda ner ..." som du ska klicka på. Därefter får du frågan om du vill spara filen eller öppna direkt. Välj öppna. Boken laddas ner till läsprogrammet och du kan börja läsa.

 • Ska du läsa på en läsplatta så måste den vara auktoriserad med samma Adobe-ID som din dator.
 • Öppna Adobe Digital Editions i datorn.
 • Koppla läsplattan till datorn med USB-sladden. Den kommer att dyka upp som en enhet i läsprogrammet.
  Om du behöver auktorisera läsplattan klickar du på kugghjulet vid läsplattans namn i programmet och väljer "Authorize Device".
 • Ta tag i boken genom att klicka på den och hålla nere musknappen. Dra boken till vänstermenyn och släpp den över läsplattans namn.
 • Nu kan du koppla bort läsplattan och börja läsa.

 • Använd inte funktionen för att återlämna ("Return") i programmet. Vill du ta bort boken ska du välja "Remove".  Då försvinner boken från Digital Editions, men filen ligger kvar på datorn. Du kan leta upp filen i din dokumentmapp på datorn om du vill slänga den.

Om det inte funkar

Kontrollera att du har programmet Adobe Digital Editions på datorn. Kolla om du har ett Adobe-ID och att datorn är auktoriserad med det i programmet Adobe Digital Editions.

Du kan ladda ner boken på nytt under hela lånetiden om du loggar in på bibliotekets webbplats och går till "Mina lån". Klicka på länken "Hämta e-lån" intill den bok du vill läsa.

Det kan vara så att läsplattan behöver en bekräftelse på att du vill koppla den mot datorn. Annars kan du testa att dra ur sladden och börja om. Du kan också testa att koppla in läsplattan i ett annat av datorns USB-uttag.

Läsa e-bok direkt i webbläsaren

Så här gör du:

 • Många av bibliotekets e-böcker går att läsa direkt i webbläsaren utan att ladda ner något särskilt program.
 • Öppna webbläsaren och logga in på bibliotekets webbplats med bibliotekskort/personnummer och pinkod.
 • Därefter kan du söka fram bok du vill låna på bibliotekets e-boksida bibliotek.kungsbacka.se/web/arena/e-bocker.
 • Om e-boken går att läsa i webbläsaren ser du en knapp med texten "Låna: Läs strömmande". Klicka på knappen. Nu lånas boken och du får fram en ny knapp med texten "Öppna: Läs strömmande" som du ska klicka på. Därefter öppnas läsaren i en ny flik i webbläsaren och du kan börja läsa direkt.
 • Vill du fortsätta att läsa på en e-bok vid ett senare tillfälle loggar du in på bibliotekets webbplats och går till "Mina lån". Klicka på länken "Hämta e-lån" intill den bok du vill fortsätta att läsa och därefter "Öppna: Läs strömmande".