Språk

sv-se en-gb

Ordet är ditt

Ordet är ditt. Berättarbar, workshop, podd, biblioterapi.

Biblioteken i Kungsbackas satsning på muntligt berättande.

Ordet är ditt har berättandet och berättelserna i fokus, här tar människors egna berättelser plats. Välkommen till vår programverksamhet bestående av berättarbarens scen för muntligt berättande, biblioterapiträffar och workshops i berättande. Och missa inte att lyssna på podden!

Ordet är ditt får stöd från Kulturrådet.
I samarbete med ABF och Studieförbundet Vuxenskolan.

Podden Ordet är ditt

Två nya avsnitt

Del 8. Gunnar Bergdahl

Ljudmilas röstLjudmila Ignatenkos berättelse inleder Svetlana Aleksijevitjs ”Bön för Tjernobyl”, med en unik och stark röst som spränger in i hjärtat. Ljudmila har förlorat sin älskade man Vasilj Ignatenko vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 och är i stor sorg.

Några år senare läser kulturjournalisten och regissören Gunnar Bergdahl Ljudmilas vittnesmål och kan inte släppa hennes ord. Han åker till Ukraina och av ett sammanträffande får han chansen att träffa henne. 2001 gör han dokumentärfilmen ”Ljudmilas röst” där Ljudmila Ignatenkos fängslande berättande blir ett poetiskt sammansatt manus. Det är en berättelse om vad kärnkraft kan ödelägga, men också en berättelse om kärlek.

Hör Gunnar Bergdahl om filmen, dokumentärt berättande, kärnkraft och om rätten att äga sin egen berättelse. I samtal med Freja Arvidsson.


 

Del 7. Hugo Tham

Hugo Tham har dansat med de främsta danskompanierna och sjungit vid de stora operorna. Han är bondpojken från Halland som blev balettdansare, operasångare och musikalartist. Men så småningom tog Hugo, med sitt engagemang för kultur och hälsa, med sig dansen ut till människor som drabbats av Parkinsons sjukdom och demens, både genom sitt arbete som kulturutvecklare på Region Halland och som frilansare. Trots deltagarnas svåra sjukdomar har Hugo 98% närvaro på sina danslektioner. ”Det enda som räknas är egentligen att vi mötts, att vi är här idag. Sen vad vi gör här blir sekundärt, men mötet är det viktigaste” säger Hugo vars utgångspunkt är att bättre vård skapas genom att varje person får möjlighet att berätta sin historia.

 

Tidigare avsnitt