Språk

sv-se en-gb

Semesterläsning! Bibliotekspersonalen ger tips om bra läsning och lyssningNya tips varje vecka!

SparaSparaSpara

Eva blev inspirerade att läsa Utvandrarna

Bokomslag på Evas boktips

Efter att nu under våren ha lästa om Sven Delblancs svit Samuels bok blev jag inspirerad att läsa om
Vilhelm Mobergs Utvandarna i sommar.

Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet hem av Vilhelm Moberg

Jag kopplar också av med lite deckare i nordisk miljö:

Nattmannen av Jörn Lier Horst (kommissarie William Wisting)

De försvarslösa av Kati Hiekkapelto, andra boken om kriminalpolis Anna Fekete

Det röda berget av Oliver Truc, tredje boken om renpoliserna Nina Hansen och Klement Nan

Nina läser om Maria Gripe:

Bokomslag till Nionas boktips

Det blir en Maria Gripe-sommar. Börjar med Skuggan över stenbänken och får se var jag hamnar sen. Det är häftigt med omläsning och en märker att en har fått lite andra perspektiv i vuxen ålder. Kan även passa på att tipsa om den nyinspelande serien Anne with E, jag väntar på nästa säsong. Jag gillade den här nya inspelningen mycket. Här finns mycket att prata om för den som vill. Kanske starta en bokcirkel på temat? Eller vad säger ni? Hör av er i så fall till nina.palm@kungsbacka.se

Serien Skuggan över stenbänken:

Fler böcker av Maria Gripe:

Anne på Grönkulla:

Anne with E

Maria tänker ta igen läsningen av en del serier:

Bokomslag på Marias böcker

Under sommaren tänkte jag ta igen läsningen av en del serier jag inte hunnit med under året.

Den maffiga Love hurts deluxe av Kim W Andersson, Paper Girls av Vaughan, Chiang, Wilson och Fletcher som min kollega talat varmt om, Are You My Mother av Alison Bechdel för att jag tyckte mycket om hennes Husfrid, Blixt från oklar himmel av Sara Graner för att hon fångar vår tid på pricken, Loka Kanarp och C/M Edenborgs Hungerhuset som verkar lite lagom läskig och så ska jag fortsätta med zombiemangan I am a Hero av Kengo Kanazawa.

Jag vill också läsa Meg Rosoffs En duktig hund eftersom jag gillat nästan allt jag läst av henne. Jag tänkte också ta mig an En engelsk gentleman Jane Gardam och Den stora utställningen av Marie Hermansson som flera av mina kollegor rekommenderat. Äntligen var det inte så lång kö på dem. Jag vill också läsa Blodröd måne av Cassie Beasley för att den verkar innehålla många spännande ingredienser och Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren för att den fått fin kritik. Sedan är jag också mycket nyfiken på Nevermoor – Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Townsend som sägs vara lika bra som Harry Potter! Det ska bli intressant att se om det stämmer.

Lena har läst en jättespännande bok.

Bokomslag Kvinnan i hytt 10

Kvinnan i hytt 10 av Ruth Ware.
Lo Blacklock arbetar som reporter för ett resemagasin och får följa med på lyxkryssaren Aurora Borealis jungfrufärd. Redan första kvällen lånar hon mascara från kvinnan i hytt nr 10. På natten hör hon skrik inifrån hytten och hur någon faller i vattnet. Nästa dag får hon veta att det inte bor någon i hytt nr 10 och ingen ombord saknas. Eftersom Lo äter ångestdämpande tabletter och dricker lite för mycket alkohol så tror alla att hon inbillat sig, men själv är hon ganska säker på att något har hänt så hon söker vidare efter kvinnan. Finns det en mördare ombord eller är det bara i hennes fantasi? Boken är riktigt spännande. En blandning av Agatha Christie och Kvinnan på tåget.

Christina läser  Jacqueline Woodson

Böcker av Jaqueline WoodsonSommaren 2018 ska jag läsa böcker av Almapristagaren Jacqueline Woodson! 

Läs om Jacqueline Woodson här: Almapriset 2018

Alekz läser i sommar:

Bokomslag till Alekz böcker

I sommar hoppas Alekz läsa…

Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren

En klassiker som jag hittills inte läst och faktiskt min sista Astrid Lindgren-bok eftersom jag läst allt hon gett ut i tur och ordning och Ronja blev hennes sista bok! Eftersom jag är uppvuxen med filmen vet jag såklart vad den handlar om, men jag ser ändå väldigt mycket fram emot att läsa Ronja! Kanske jag även läser den i serieformatet som kom 2016.

Billie. Alla tillsammans av Sara Kadefors

Äntligen en ny bok om underbara Billie! Som jag har längtat och undrat vad som ska hända henne och fosterfamiljen Persson. Kommer hon få träffa sin mamma snart igen? Blir hon kvar hos Perssons? Varför ska fosterföräldrarna prova att bo isär? Många frågor som väntar på svar.

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

Det här kanske är boken på allas läppar denna vår och inte vill jag vara sämre att då inte läsa denna! Nä, men Jägerfeld har varit en favorit hos mig sedan länge så självfallet tänker jag unna mig hennes nya bok på semestern! Varnar dock för att den kan få dig att gråta. Det gjorde i alla fall min sambo när han läste den. Jag kommer plocka på mig ett antal näsdukar och gosefilt när det bär av.

Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg

Sommaren behöver också svindlande kärlek och inget passar väl bättre än en hyfsat nysläppt, hyllad YA-roman! Jag har velat läsa den här sen den släpptes i höstas, men inte fått tid, så nu äntligen kan jag sjunka in i denna vardagsberättelse om en ung vuxen som försöker hitta sin plats i livet och även kanske meningen med allt? Vi får se. Gillar jag inte denna så läser jag väl om Wuthering Heights igen…

Paper Girls och Saga

Serier (eller comics) är verkligen en favoritgenre hos mig! Snygga illustrationer i samklang med spännande eller humoristiska berättelser är svårt att toppa. Jag är inte så mycket för den klassiska superhjälteserien, men just Saga och Paper Girls tycker jag mycket om trots deras likheter med andra superhjältar. De är mer science fiction, relationer och humor. Speciellt Paper Girls känns som en ny och fräsch serie som främst handlar om vänskapsrelationer och meningen med allting. Att den utspelar sig på 80-talet gör ju inte saken sämre. Skulle vilja rekommendera Paper Girls till alla som gillade TV-serien Stranger Things!

 Alekzandra

Natalies läser en härlig blandning.

Bokomslag till Natalies böcker

Till sommaren och semestern vill Natalie tipsa om en härlig blandning av fakta, fiktion och film.

Fakta:
Hunger av Roxane Gay
Om du som jag inte kan få nog av sommar i P1 under semestern tycker jag att du ska läsa detta gripande livsöde i sommar. Hunger beskriver hur författaren Roxane Gay bemöter fördomar samtidigt som hon måste hantera ett fruktansvärt trauma. Läs även Bad feminist och I vilt tillstånd av samma författare.

Om tyranni: 20 lärdomar från det tjugonde århundradet – Timothy Snyder
I höst är det val i Sverige och jag tycker att du ska passa på att läsa Om tyranni innan du går till vallokalen. Hur kan vår samtid använda sina historiska erfarenheter för att undvika att begå samma misstag som tidigare generationer?

Frukost hela dagen – Anna och Rasmus Axelsson
Semester är för mig långa frukostar på balkongen. Anna och Rasmus är grundare av det populära fiket Pom och Flora i Stockholm och experter på frukost. De har nu gett ut en kokbok med samlade recept som jag tänkt testa i sommar.

Fiktion:

Hemma hela sommaren – Elin Johansson och Ellen Ekman
En fantasifull berättelse om vad en kan hitta på när ekonomin inte tillåter utlandssemestrar. Fina och detaljrika illustrationer av Ellen Ekman som även tecknar Lilla Berlin. Boken är en fortsättning på Veckan före barnbidraget.

Du, bara – Anna Ahlund
Om den första stora sommarförälskelsen. Sommaren innan gymnasiet faller John handlöst för Frank, men känslorna är komplicerade eftersom Frank redan träffar Johns syster. Läs även Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Ohlsson.

Stanna hos mig – Ayobami Adebayo
Yejide och hennes man har varit gifta i fyra år utan att lyckas få barn. Efter påtryckningar från släkten tar Yejides man en andra fru mot sin vilja. En relationsroman om svek och svartsjuka med 80-talets politiske konflikt i Nigeria som fond.

Film:
Kidnappningen av Michel Houellebecq (L'enlèvement de Michel Houellebecq)
När författaren Michel Houellebecq försvann spårlöst under pågående bokturné uppstod flera kidnappningsrykten. Dessa visade sig senare vara falska. Händelsen inspirerade dock till denna mokumentär (fejk dokumentär). En bisarr historia som bidrar till mycket skratt.

Silvana: Väck mig när ni vaknat
Dokumentären om rapparen Silvana Imam har belönats med en Guldbagge för bästa dokumentärfilm. Vi får följa Silvana under en intensiv tid fram till det stora genombrottet. Silvana är en film om politik, kärlek och riktigt bra musik. Låna även gärna boken Silvana som är fullspäckad med vackra bilder och låttexter.

Upp till kamp
Upp till kamp är en miniserie där vi får följa fyra ungdomar i Göteborg under 60- och 70-talet. Mycket politik, musik och vackra Göteborgs vyer.

Natalie

Lisas ser framemot att läsa på balkongen eller i parken.

Bokomslag till Lisas böcker

Jag ser fram emot att sätta mig på balkongen eller i parken med dessa böcker i sommar. Just nu läser jag gärna dystopiska skildringar med påtaglig samhällskritik, böcker som får en att vilja bättra sin omvärld eller åtminstone bli mer medveten om de orättvisor som gömmer sig däri. Ska också se en en hel del filmer.

Gather the daughters av Jennie Melamed
På en liten isolerad ö finns ett samhälle som lever utifrån sina egna regler. Pojkarna i samhället växer upp med vetskapen att de en dag ska bära allt ansvar, medan tjejerna växer upp med tanken att de kommer att tvingas gifta sig och bära barn i samma stund de blir vuxna.Sommaren innan de vuxenlivet börjar väntar ett rituellt äventyr för dem. De får leva ute i det vilda, vandra fritt på ön och slå läger på stranden. De får känna på hur det är att vara fria, från regler och förväntningar. När sommaren närmar sig sitt slut och höstens måsten gör sig påminda upptäcker en av de yngre tjejerna något hon aldrig borde fått syn på. Hon återvänder hem med vetskapen om något som kan få hela deras samhälle på ön att fullkomligt rämna. New York Times beskrev boken som nästa stora feministiska dystopi när den kom ut 2017. För alla som älskade Margret Atwoods The Handmaid’s Tale tror jag denna bok kan passa er.

The killing of a sacred deer av Yorgos Lanthimos 
Kirurgen Dr Larry Banks får betala för sina gamla synder efter att en av hans patienter avlider på operationsbordet. Hans familj och patientens tonårsson trakasserar honom efter det hemska som hände. Snart är det dags att betala tillbaka, någon i kirurgens familj måste dö. Filmen är en modern twist på en grekisk tragedi, inspirerad av Euripides Orestes. Yorgos Lanthimos har tidigare skrivit och regisserat bland annat Dogtooth och The lobster som båda fick goda betyg för sin svärta och absurda humor. Inte en film för den allra känsligaste.

The Hate You Give av Angie Thomas
Sextonåriga Starr Carter rör sig mellan två världar, det fattiga kvarteret där hon bor i Garden Heights och den fina skolan i förorten. De stora kontrasterna i Starrs liv blir otvivelaktiga när hon tvingas bevittna sin barndoms bästa vän bli skjuten av polisen, trots att han var obeväpnad. Mordet på Khalil blir snart en nationell rubrik, hans koppling till undervärlden blir källa för utredning hos polisen men på gatorna protesterar människorna för orättvisan i mordet. Både poliser och droglangare vill få tag på Starr och hennes familj och hotar dem för att få reda på vad som hände den där natten. Den enda som kan svara på vad som faktiskt hände är Starr. Vad Starr säger eller inte säger kan vända uppochner på samhället de lever i, men det kan också äventyra hennes liv. Angie Thomas bok The Hate You Give (eller THUG efter Tupacs Thug Life) har fått stående ovationer. Boken skrevs efter polisskjutningen mot Afroamerikanska Oscar Grant i Oakland i Kalifornien för att uppmärksamma det återkommande polisvåldet mot svarta i USA.

Sébastiens franska kokbok av Sébastien Boudet
Fransk-Svenska Sébastien Boudet växte upp i Paris med sin familj med en pappa som var bagare. Tidigt fick han lära sig de klassiska franska bakverken och maträtterna som kommit att ligga till grunden för denna kokbok. Boudet utbildade sig till bagare som ung och flyttade till Sverige på nittiotalet, öppnade sedan bageri och har därefter synts på många av våra mest kända bakprogram på TV. I Sébastiens Franska Kokbok får vi följa med Sébastien till barndomens frankrike och stifta oss bekanta med många av de mest kända franska rätterna. Några av dessa är coq au vin, chou farci, gäddqueneller och ratatouille. Denna kokbok med över hundra recept och personliga reflektioner ska jag vältra mig för att insupa känslan av Paris och dess starka matkultur.

Rich Boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Marianne kommer från ett borgerligt hem på Lidingö, det är sextiotal i Stockholm när hon förlorar sin pappa. Hon läser till psykolog, men plågas själv av sviterna efter sin fars död. En dag träffar hon träffar den karismatiske Kaj. Han är så olik allt hon känner till, som ledargestalt inom vänstern dras hon till honom. Hon är feminist och vill göra rätt val, men han har ett övertag över henne som verkar svårt att värja sig ifrån, och deras relation blir snart direkt skadlig. Annika är Mariannes dotter. Det är trettio år senare, år tvåtusen-någonting när dottern Annika slungas in i en kris och tvingas reda ut delar av sitt liv hon inte velat se. Att vara kvinna i denna tid är enklare på vissa sätt, men svårare på andra. I boken får vi följa tre generationers kvinnoliv, och närma oss vad det är att vara kvinna i ett samhälle som inte kan få nog av Rich Boys. Romanen gestaltar klass, och trauma som går i arv, men framförallt porträtterar den moderskapet. Caroline Ringskog Ferrada-Noli har ett skarpt och känsligt språk som lyfter denna psykologiska roman. Caroline kom ut med debutromanen Naturen 2009 och har medverkat på boken Kära Liv och Caroline som en förlängning av hennes och Liv Strömqvists populära podcast En varg söker sin pod.

Dunkirk av Christopher Nolan 
En av 2017 års mest hypade filmer handlar om Operation Dynamo som ägde rum vid Dunkerque under andra världskriget. Det är berättelsen om hundratusentals brittiska allierade trupper som blir invaderade och omringade på stranden med samma namn och kämpar för att ta sig därifrån för att rädda sina och varandras liv. Filmen har uppmärksammats för att vara en krigsfilm som porträtterat krig på ett realistiskt sätt. Dunkirk vann tre Oscars för bästa ljudredigering, ljud och klippning. Christopher Nolan har tidigare gjort storfilmer som The Dark Knight, Inception och Memento.

Lisa

Pias tar med på semestern:

Bokomsalg på Pias boktips

Tornet och fåglarna av Ellen Mattsson
Berättelsen är förlagd till 1719 på Marstrand. Sverige kapitulerar i kriget mot Danmark. Ellen Mattsson har tagit tag i en av den svenska historiens gåtor. Hur kom det sig kommendant Henrich Danckwardt kapitulerade trots tillgång på mat och manskap. Ellen Mattsson är en av mina favoriter och jag ser fram mot att läsa hur hon behandlar detta ämne.

Hjärtats osynliga raseri av John Boyne Irland 1945.
16-åriga Catherine Goggin har blivit gravid i det katolska Irland. Hon blir förskjuten av sin familj och föder så småningom sonen Cyril. Han blir adopterad av ett förmöget par och sedan får man följa hans liv fram till nutid.

Öster om sol, väster om måne av Jakob Ringbom
En roman om John Bauer, står det på omslaget. John Bauer är väl den som mest präglat vår fantasi när det gäller trollskogar och prinsessor. Det här är berättelsen om familjen Bauers liv som slutade så tragiskt med förlisningen på Vättern 1918.

H som i hök av Helen Macdonald
En självbiografi om att hantera djup sorg. När Helen Macdonalds far plötsligt dör hamnar hon i djup sorg. Pappan hade lärt henne att tämja falkar att använda till jakt. Nu köper hon en duvhök, som är den svåraste fågeln att tämja. Genom arbetet med denna fågel bearbetar hon sin sorg.

Till sist en film:
Den gröna cykeln
Flickan Wadjda drömmer om att få cykla.  Dock bor hon i Saudiarabien där det inte är tillåtet för flickor att cykla. Men Wadjda vet på råd…

Görans läser i sommar

bokomslag på de böcker som Göran har valt

Ivan Krastev - Efter Europa          
Efter Europa har det skrivits mycket om i media. Krastev förklarar
hur kan det komma sig att nationalismen har vuxit sig allt starkare och att det
är så stora motsättningar mellan olika EU-länder om exempelvis migration.

Robert Sapolsky - Varför vi beter oss som vi gör
Författaren synar biologin bakom mänskligt beteende - varför
känner vi empati och samarbetar ibland men fungerar helt annorlunda i andra
sammanhang?

Svenska noveller : från Almqvist till Stoor  
Äntligen en ny novellantologi, det var ett tag sen sist. Mer än
nittio noveller, såväl kanoniserade klassiker som bortglömda pärlor, av kända
och okända författare har samlats i denna tjocka bok, 703 sidor.

Jens Ganman & Mustafa Panshiri  - Det lilla landet som kunde
Den svenska integrationen blir en av de stora valfrågorna i höst.
Förlaget presenterar boken som “en uppgörelse med politisk korrekthet och egna
fördomar, präglat av lika delar humor och allvar. Och sprudlande
berättarglädje."

Robert Harris - München   
Efter att ha läst Svante Nordins “Hitlers München”  är jag
nyfiken på denna thriller om Münchenöverenskommelsen 1938, då den brittiske
premiärministern Chamberlain hoppades att ha räddat Europa från krig genom
eftergifter till Hitler.

A.J. Finn - Kvinnan i fönstret   
En av de nominerade böckerna till omröstningen Årets bok 2018. En
klassisk psykologisk thriller där inget är som det först verkar, presenteras
den som. Tänk om den är lika bra som En äkta man av Dennis Lehane?

Tips på sommarläsning

Här kan du ge tips på bra sommarböcker

Bokomslag det lilla bageriet på strandpromenaden

Jenny Colgans böcker om det Lilla bageriet. Bra att ta med på semestern. Lättlästa och roliga!