Skitråd

Tidningsomslag till Forskning och framsteg nr 5/2019I Forskning och framsteg nr 5/2019 så skickar en reporter iväg ett avföringsprov till ett testföretag för dna-analys. Han berättar om hur det gick i artikeln "Tarmtrams".

Artikelsök

Foto på bunt med dagstidningarI Artikelsök kan man söka artiklar ur över 1.300 svenska dagstidningar och tidskrifter. Nu är denna fantastiska databas tillgänglig hemifrån genom ditt bibliotekskort.

Kärleksjakten

Teckning av kvinna som bär stor penna på axeln och ritar ett hjärta på ett papper, omslag till SpråktidningenKärleksjakten - så beskrivs den rätta i kontaktannonsen. Josefin Englund berättar i Språktidningen om hur sådana annonser har förändrats under 100 år.

1979

Texten 1979 : Torbjörn Elensky om året då allting började, omslag till Axess magasin1979 var ett avgörande år för att det ser ut som det gör i världen idag. Läs artikeln 1979 : då det nya föddes av Torbjörn Elensky i Axess magasin för att förstå vår samtid bättre.

Du är en gammal "oäkting"

Kranium, bild tagen från PixabayModerna européer har mellan en och fyra procent neandertal-dna. I Illustrerad vetenskap nr 4/2019 skildras hur Homo sapiens hade sex med andra arter innan vi till slut tog över jorden.

 

Hanna Öberg

Foto på Hanna Öberg, omslag till Yoga för digSkidskytteguld i OS 2018 och storfavorit i VM i mars. I Yoga för dig berättar Hanna Öberg om konsten att fokusera.

 

Claes Elfsberg

Foto på Margareta Krook, omslagsbild till Minnenas journal nummer 2/2019Under decennier var Claes Elfsberg nyhetsankare i Rapport och Aktuellt. I Minnenas journal nr 2/2019 berättar han om sitt liv.

Årets nyord

Omslag till SpråktidningenGott nytt ord! Språktidningen firar nykomlingarna på nyordslistan i årets första nummer.

The New Yorker

Tidskriftsomslag till The New YorkerTidskriften The New Yorker finns nu på Fyrens bibliotek. Välskrivna reportage och essäer gör att den läses runt om i världen.

 

Vem röstar du på?

Foto på Emma FransHar du bestämt vilket parti du ska rösta på? Vi tror att fakta och rationalitet styr hur vi röstar i allmänna val, men Emma Frans visar i en artikel att en mängd andra faktorer är avgörande.

Klimatmagasinet Effekt

TidskriftsomslagAktuella miljöfrågor i stort och smått läser du om i Klimatmagasinet Effekt. I det senaste numret får du bland annat tips på hur du kan hantera din klimatångest i artikeln "Århundradets vikigaste känsla".

Cat person

Jenny läste novellen Cat person av Kristen Roupenian. En sms-romans utmynnar i en katastrofal dejt, författaren skriver träffsäkert om hur sårbara vi är i cyberrymden.Jenny läste novellen Cat person av Kristen Roupenian. En sms-romans utmynnar i en katastrofal dejt, hur lätt det är det inte att via en mobilskärm missförstå och tillskriva varandra tankar och åsikter som inte överensstämmer med verkligheten.

 

 

Därför äger skalbaggar planeten

Tidningsomslag till BBC wildlife400.000 arter har beskrivits men det kanske finns så många som 33 miljoner olika arter av skalbaggar. Hur lyckades de erövra jorden?

Hjälp jag är utmattad

Bokomslag till Hjälp jag är utmattad av Clara Lidström och Erica DahlströmNär livsstilssbloggaren Clara och radiojournalisten Erica kraschade in i väggen drabbades de av en identitetskris - jobbet betydde ju allt, vad var de nu? I tidningen Må bra berättar de vad som hände.

Henry Ford och löpande bandet

Foto på Henry Ford och en T-Ford, omslagsbild till TeknikhistoriaHårda nypor och löpande band - läs om Henry Ford och hans kontrollmani i Teknikhistoria nr 2/2018.