bibliotekarierna tipsar om tidningar

bibliotekarierna tipsar om tidningar

Årets nyord

Omslag till SpråktidningenGott nytt ord! Språktidningen firar nykomlingarna på nyordslistan i årets första nummer.

The New Yorker

Tidskriftsomslag till The New YorkerTidskriften The New Yorker finns nu på Fyrens bibliotek. Välskrivna reportage och essäer gör att den läses runt om i världen.

 

Vem röstar du på?

Foto på Emma FransHar du bestämt vilket parti du ska rösta på? Vi tror att fakta och rationalitet styr hur vi röstar i allmänna val, men Emma Frans visar i en artikel att en mängd andra faktorer är avgörande.

Klimatmagasinet Effekt

TidskriftsomslagAktuella miljöfrågor i stort och smått läser du om i Klimatmagasinet Effekt. I det senaste numret får du bland annat tips på hur du kan hantera din klimatångest i artikeln "Århundradets vikigaste känsla".

Cat person

Jenny läste novellen Cat person av Kristen Roupenian. En sms-romans utmynnar i en katastrofal dejt, författaren skriver träffsäkert om hur sårbara vi är i cyberrymden.Jenny läste novellen Cat person av Kristen Roupenian. En sms-romans utmynnar i en katastrofal dejt, hur lätt det är det inte att via en mobilskärm missförstå och tillskriva varandra tankar och åsikter som inte överensstämmer med verkligheten.

 

 

Fotboll på hjärnan

Tidningsomslag till Modern psykologiI artikeln Spelarens okända intelligens, Modern psykologi nr 5/2018, visar två forskare hur viktig hjärnan är för att man ska bli framgångsrik på fotbollsplanen.

Därför äger skalbaggar planeten

Tidningsomslag till BBC wildlife400.000 arter har beskrivits men det kanske finns så många som 33 miljoner olika arter av skalbaggar. Hur lyckades de erövra jorden?

Hjälp jag är utmattad

Bokomslag till Hjälp jag är utmattad av Clara Lidström och Erica DahlströmNär livsstilssbloggaren Clara och radiojournalisten Erica kraschade in i väggen drabbades de av en identitetskris - jobbet betydde ju allt, vad var de nu? I tidningen Må bra berättar de vad som hände.

Henry Ford och löpande bandet

Foto på Henry Ford och en T-Ford, omslagsbild till TeknikhistoriaHårda nypor och löpande band - läs om Henry Ford och hans kontrollmani i Teknikhistoria nr 2/2018.

Malin Persson Giolito

Foto på Malin Persson Giolito, omslagsbild på Vi läser nr 2/2018Malin Persson Giolito skrev förra årets försäljningssuccé Störst av allt, spänningsromanen som snart blir Netflixserie. Yukiko Duke reste till Bryssel för att intervjua henne, Vi läser nr 2/2018.

100 år sedan finska inbördeskriget

Tidningsomslag till Populär historiaI "Kriget om Finland : grannar ställdes mot varandra", Populär historia nr 1/2018, berättar Niclas Sennerteg om finska inbördeskriget för 100 år sedan.

Lars Lerin

Foto på Lars Lerin, omslag till Vi läser nr 4/2017I Yukiko Dukes ömsinta och välskrivna reportage möter man en person som det är omöjligt att inte tycka om, Lars Lerin i Vi läser nr 4/2017.

När plastpengarna kom till Sverige

Omslag till FöretagshistoriaI artikeln När plastpengarna kom till Sverige, Företagshistoria nr 1/2017, berättas historien om hur ett intensivt kampanjande fick svenskarna att börja använda kreditkort.

 

De kom, vi såg, vi segregerade

Omslag till Fokus nr 49 2016, bild på Bob Dylan med texten I'm not thereJu mer välfärd och identitetspolitik, desto sämre integration skriver Eli Göndör i artikeln De kom, vi såg, vi segregerade. Fokus, nr 49 december 2016

Den bortglömda måltiden

Bokomslag till Måltidens magi: om matbordets hotade gemenskap av Mats-Eric NilssonVad händer med gemenskapen när allt fler svenskar följer helt olika, och oförenliga, dieter? undrar Mats-Eric Nilsson, tidskriften Filter april/maj 2017.